Nintendos officiella butik i Tokyo.  Bild: Jae C. Hong
Nintendos officiella butik i Tokyo. Bild: Jae C. Hong

Nintendo ger samkönade par samma rättigheter som gifta

Efter att en domstol i Japan fastslagit att förbud mot samkönade giftermål inte strider mot Japans konstitution väljer Nintendo att ge anställda som lever i samkönade relationer samma rättigheter som gifta heterosexuella par.

Nintendo är inte ett företag som är känt för att varken engagera sig politiskt eller för att ta kontroversiella beslut. Därför har det förvånat många att företaget nu väljer att ge samma förmåner till sina samkönade anställda som till de som är gifta.

I Japan är samkönade sexuella relationer inte olagligt, men däremot är är det förbjudet för samkönade par att gifta sig. Tidigare i juni fastslog en japansk domstol att förbudet mot samkönade äktenskap inte strider mot Japans konstitution. Företag behöver alltså inte ge samkönade par samma förmåner som andra gifta par.

Efter domstolens fastställande valde Nintendo att ge alla sina anställda samma rättigheter och man uppdaterade även sin policy.

Enligt den nya policyn är det nu förbjudet att ”använda diskriminerande kommentarer baserat på någons sexualitet eller könsidentitet.”

Nintendo Japan meddelade även sina anställda att ”sätta sig in i och förstå att ord och handlingar, även om de inte är meningen att såra, kan framkalla smärta”

LÄS OCKSÅ: Länder vill förbjuda lootlådor – men Sverige avvaktar

LÄS OCKSÅ: Hideo Kojima hängdes ut som Shinzo Abes mördare – hotar med stämning

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.