Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicole Kidman på Los Angeles-premiären av bioaktuell filmen Boy erased i oktober 2018. Bild: Jordan Strauss
Nicole Kidman på Los Angeles-premiären av bioaktuell filmen Boy erased i oktober 2018. Bild: Jordan Strauss

Nicole Kidman i Meg Wolitzer-succé

Oscarsvinnaren Nicole Kidman producerar just nu En kvinnas övertygelse, och kommer själv att spela feministikon. Filmen bygger på Meg Wolitzers succéroman som just översatts till svenska.

– En kompis frågade mig, apropå att flera av mina berättelser blivit film, "Är du inte rädd för vad de ska göra med dina böcker?" säger Meg Wolitzer på telefon från New York.

LÄS MER: Dogville är ett moral- och främlingsdrama

– Men här hemma hos mig står böckerna bara i bokhyllan och samlar damm. Vad kan då vara mer spännande än att se hur en filmskapare tar sig an dem, och omtolkar dem?

Den amerikanska bästsäljarförfattaren har ett tiotal uppskattade böcker bakom sig. bland dem Hustrun, som nu bilvit film i regi av Björn Runge med Glenn Close i huvudrollen. Svensk biopremiär blir det 7 december.

Nicole Kidman producerar och agerar

Romanen Här är ditt liv, som Meg Wolitzer skrev redan i slutet av 1980-talet, blev Nora Ephrons regidebut på film. Nu står det klart att även Wolitzers senaste hyllade roman En kvinnas övertygelse omvandlas till film.

LÄS MER: Folkteatern sätter upp Lars von Triers Dogville

Det är den Oscarsbelönade filmstjärnan Nicole Kidman som nu, via sitt bolag Blossom films, tar sig an romanen. Arbetet sker tillsammans med producenten Lynda Obst, som bland annat producerat Christopher Nolans uppmärksammade sci-fi-äventyr Interstellar.

Nicole Kidman har också för avsikt att spela en av filmens två huvudroller: feministikonen Faith Frank. Romanen som just översatts till svenska kretsar kring två generationer feminister. Den mångbottnade berättelsen berör ambitioner och övergrepp, makt och inflytande. Publiceringen i USA sammanföll med #metoo, och boken har hyllats i alla tänkbara sammanhang, från modetidningarna Elle och Vouge till New York Times. Lena Dunham, skaparen av TV-serien Girls, är bara en av många som stämt in i hyllningskören.

Dras in i den feministiska kampen

I centrum står den blyga studenten Greer Kadetsky som träffar feministikonen Faith Frank, en slags modern Gloria Steinem-figur. Greer dras in i den feministiska kampen och hoppas på så vis kunna förändra sitt liv. Vem som kommer att spela filmens Greer Kadetsky är ännu inte klart.

LÄS MER: Golden Globe till Skarsgård

Nicole Kidman har, i sociala medier, kommenterat samarbetet med Meg Wolitzer och Lynda Obst: "Jag var inte direkt svårövertalad för att slå mig ihop med de här två briljanta kvinnorna."

Meg Wolitzer, som låter minst lika nöjd med samarbetet, säger till GP:

– Att vara författare är en relativt ensam sysselsättning. Det är därför det är så häftigt att få se filmer växa fram efter ens berättelser. Filmarbete är ett sådant samarbete i allt: från gestaltning till musik och foto. Varje gång är det svårt för mig att gå tillbaka till min kammare och stänga dörren efter mig när jag fått vara en del av något sådant här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.