Joanna Górecka: Netflixdokumentären om Pornhub ignorerar porrens verkliga offer

Den nya Netflixdokumentären ”Money shot” visar porrsajten Pornhubs uppgång och bitvisa fall. Men i stället för att rikta kameran mot tjejer som fått sina liv förstörda av hämndporr får glada porrskådisar gråta ut över att de inte längre kan ta betalt via Mastercard.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Vad vore internet utan porr? Det vore som att rycka ryggraden ur något”, konstaterar porrhistorikern Noelle Perdue i Netflix nya dokumentärfilm om porrjätten Pornhub, ”Money shot”.

En gång i tiden fick pilska unga ge sig ut i skogen och leta upp sin tids piratdelade porr: Tidningar med nakenbilder som någon barmhärtig samarit generöst fildelat under en tall. Några decennier senare fick världen Pornhub. Det som i dag är ett porrimperium grundades av ett gäng studenter 2007, köptes upp av det kanadensiska it-bolaget Mindgeek 2012 och slog an i de breda folklagren bland annat genom den präktigaste av kurtiser: de pröjsade för en massa snöplogar i Boston under en plötslig snöstorm.

ANNONS

Men under hösten 2020 anklagades Pornhub för att innehålla dokumenterade övergrepp mot barn och offer för människohandel. Det ledde till stora protester, en stor videoutrensning av sajten och att Mastercard och Visa frös sin pengaöverföring till Mindgeek.

En av flickorna som upptäckte att nakenfilmer på henne lagts ut på världens största porrsajt är Serena Fleites. Vid den tiden var hon 14 år och hade blivit pressad att skicka klippen till sin första pojkvän. Spridningen av filmerna har fortsatt förfölja henne och lett till att hon flera gånger försökt ta sitt liv. Nu har hon stämt Pornhub.

De verkar inte sådär jättebesvikna på Pornhub, utan mest på att människor nu pratar illa om Pornhub.

Men dokumentären handlar nästan inte alls om Serena och andra offer för hämndporr, trafficking och dokumenterade övergrepp som laddats upp på porrsidan. Filmen fokuserar i stället på porrskådespelarna som frivilligt haft sitt material på sajten. En del har valt att flytta sitt innehåll från Pornhub till Onlyfans, andra har valt att stanna kvar på Pornhub men känner sig svartmålade i backlashen mot porrsidan. Det är deras ansikten som filmas i närbild, sorgsna, besvikna. Men de verkar inte sådär jättebesvikna på Pornhub, utan mest på att människor nu pratar illa om Pornhub.

Dokumentärskaparen Suzanne Hillinger ville skildra vad som hände med porrskådespelarrna i skandalen, människorna som försörjer sig på plattformen. Men det blir lite enögt. Det som skaver är att ingen av skådisarna riktar minsta kritik mot Pornhub. Flera av dem tituleras dessutom som ”Pornhubambassadörer”.

ANNONS

I ”Money Shot” skildras Mindgeeks ledning, Pornhub-bossarna, som ganska hänsynslösa och profithungriga högdjur. Det sägs inte rakt ut men antyds kraftigt av visselblåsare att det har funnits en medveten strategi att låta övergreppsmaterial ligga kvar på sajten – det har ju håvat in annonsintäkter. Organisationer som vill störta Pornhub avslöjas i sin tur ha uppbackning av sexnegativa kristna fundamentalister till höger om höger.

Och någonstans inklämda däremellan, mellan guldsot och politiska motiv, står alltså tusentals personer som fått sitt liv förstörda av material på sajten. Barn som kidnappats och utnyttjats, kvinnor och män som utsatts för hämndporr. Men återigen, det fokuserar filmen väldigt lite på. Nästan inte alls. I filmen skildras de mer som verktyg för organisationerna som vill lägga krokben för de stackars, stackars glada porrstjärnorna. Hela avslöjandet om sexbrottsmaterialet antyds i själva verket vara ett vapen för att hindra de glada porrstjärnorna från att försörja sig (det antyds mycket i den här filmen). Traffickingfrågan sveps förbi utan en intervju med en enda berörd.

Plötsligt känns dokumentären som en slags Disneyfiering av porrbranschen.

Porrskådisarna i filmen verkar vara överens om att barnövergreppsmaterial är ett internetproblem, inte ett Pornhubproblem – eller ens ett porrproblem. Facebook anklagas för att ha mer barnövergreppsmaterial. Men nu har ju inte de tillfrågade valt just Facebook som plattform för att tjäna pengar.

ANNONS

Plötsligt känns dokumentären som en slags Disneyfiering av porrbranschen. De medverkande porrstjärnorna representerar en ganska specifik fraktion av girlpowerporr. De är affärskvinnor, de jobbar hemifrån, förvarar alla sina färgglada dildos i skohängare, har rosa hår.

”Kriget mot porr är ett krig mot kvinnors sexualitet och mot queerpersoner”, säger en av porrskådisarna och viftar därmed bort hur utsatta kvinnor och queerpersoner är i stora delar av porrbranschen världen över.

För att demonstrera hur otroligt etiskt porr kan vara avslutas hela dokumentären på ett filmset. En porrscen spelas in, en trekant, och den inleds med ett väldigt pedagogiskt samtyckessamtal.

”Allt porr är samtycke”, säger porrhistorikern Noelle Perdue. Allt annat är övergrepp.

Javisst, men nu är inte ”samtycke” den flitigast använda söktermen på Pornhub.

”Gråtande tonåring” är vanligare.

Läs mer av Joanna Gorecka:

LÄS MER:Gränsen mellan girlpower och koppleri är tunn i Onlyfans-eran

LÄS MER:Jag saknar när alla var öppna med sin bantning

LÄS MER:JK Rowlings polska städerska är rasbiologisk bingo

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS