Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den polska långfilmen ”365 days” anklagas för att glorifiera trafficking och våldtäkt, men blir kvar på Netflix.
Den polska långfilmen ”365 days” anklagas för att glorifiera trafficking och våldtäkt, men blir kvar på Netflix.

Netflix låter ”365 days” vara kvar

Filmen som kallats Polens ”Fifty shades of Grey” kritiseras för att glorifiera våldtäkt och trafficking. Men trots protester låter streamingjätten filmen ligga kvar.

LÄS MER: Duffy: Netflix romantiserar våldtäkt

LÄS MER: Duffy: "Jag blev drogad och våldtagen"

Den polska filmen ”365 days” hade premiär på Netflix i juni och har legat stadigt i topp över de mest sedda filmerna i Sverige sedan dess. Den beskrivs som Polens ”Fifty shades of Grey” och är baserad på en roman av den polska författaren Blanka Lipinska.

Men samtidigt som filmen lockat tittare har den fått skarp kritik för sitt innehåll.

”365 days glorifierar våldtäkt”

I dagarna publicerade den brittiska sångerskan Duffy ett öppet brev till Netflix VD Reed Hastings och vädjade till streamningsajten att ta ner filmen. ”‘365 Days’ glorifierar sextrafficking, kidnappning och våldtäkt. Det här borde inte ses som underhållning, det borde inte heller beskrivas så eller kommersialiseras på det här sättet,” skrev sångerskan i sitt brev.

Netflix har nu svarat på kritiken, skriver The Guardian. En talesperson påpekade att Netflix inte varit involverade i produktionen av ”365 days” utan bara visar filmen.

“Vi tror starkt på att ge våra tittare världen över fler valmöjligheter och kontroll över sin Netflixupplevelse” sa talespersonen till The Guardian. ”Användare kan själva välja vad de vill och inte vill se genom att filtrera bort visst material i sin profil, och välja bort vissa titlar för att skydda sig själva från material som de anser är för vågat.”

Namninsamling mot filmen

En namninsamling har startats på Change.org i samband med kritiken. Den hade på lördagsförmiddagen över 60 000 namnunderskrifter från personer som vill att Netflix ska ta bort ”365 days” från sitt utbud.

Duffy slog igenom stort med sin hit ”Mercy” 2008, men försvann från rampljuset av okända skäl tre år senare. Tidigare i år berättade hon om en traumatisk händelse då hon blev drogad, bortförd och våldtagen under flera dagar.

Uppföljaren uppskjuten på grund av corona

”365 days” handlar om en kvinna som blir kidnappad av en siciliansk maffiaboss. Han håller henne fången, drogar henne och utsätter henne för sexuella övergrepp för att hon, helst inom 365 dagar, ska bli kär i honom.

Filmen har fått urusla recensioner, och kallas bland annat ”rapeyromantisk mjukporr” av Moviezine, ”avskyvärd” av The Times och ”det värsta jag någonsin sett” av Cosmopolitan. Det finns två böcker till i serien, vilka också är tänkta att filmatiseras. Uppföljaren har dock blivit uppskjuten på grund av coronaviruset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.