Nervig thriller med tvära svängar

Stäng av telefonerna och gosa ner er i tv-soffan, för här kommer höstens bästa nagelbitarserie. Brittiska Bodyguard är en snortajt historia om fult maktspel, terrorism och starka känslor.

ANNONS

När den smått geniförklarade serieskaparen Jed Mercurio (mannen bakom Line of duty) kom med sin nya konspirationsthriller Bodyguard på BBC tidigare i år blev det braksuccé. Dessutom drog serien igång en hetsig spoilerdebatt. Efter vissa, särskilt omtumlande, avsnitt kände en del tittare behov av att diskutera händelserna i sociala medier. Vilket förstås gjorde andra tittare vansinniga.

Nåväl. Bodyguard är en snortajt historia med många tvära svängar, terroristhot, fult spel i maktens korridorer och förbjudna känslor under hårdast möjliga yttre press. Det finns god anledning att göra sitt bästa för att undvika spoilers och avsätta en hösthelg för att sträcktitta. Det här är nämligen bra, riktigt bra.

ANNONS

LÄS MER:Game of Thrones-stjärna spås bli nya Bond

Till en början var jag dock lite tveksam. Det börjar med att den plågade, men ack så kompetente, Afghanistan-veteranden David Budd (Richard Madden från Game of thrones) kastas rakt in i ett terrordrama på ett pendeltåg i London. För sin hjältemodiga insats befordras han till personlig livvakt åt den hårdföra inrikesministern Julia Montague (Keely Hawes från Line of duty).

Relationen mellan den robotlike Budd och den förslagna Montague är till en början iskall, men snabbt börjar dramatiska händelser staplas på varandra på ett sätt som driver dem in i en allt tätare relation. Där någonstans tänker jag "är det här någon sorts uppdaterad remake av den gamla filmen Bodyguard?" Ni vet den där Kevin Kostner bär runt på Whitney Houston. Det hade ju varit lökigt.

LÄS MER:40-plussare löper amok i nya serien från Girls-skaparna

Men ingen fara. Snart gör historien ett par snabba vändningar och är mer att likna vid ett ångesladdat Homeland som möter den tickande klockan i 24. Stackars Budd - och tittaren - har fullt sjå att försöka begripa vad som pågår bakom kulisserna och vem som egentligen drar i trådarna när hot blir allvar. Eller om det är Budd själv som med sin posttraumatiska stress efter Afghanistanåren är det största hotet? Som tittare kastas du mellan olika lojaliteter och teorier som en vante i full höststorm.

ANNONS

LÄS MER:Stilton kliar sig mest i skägget och ser bekymrad ut

Det finns en viss distanserad kyla i det komplexa thrillerbygget och man kan konstatera att sådant som sexscener inte är just det här tv-teamets starka sida. Men som politisk thriller är Bodyguard högoktanig, effektivt berättad, oavbrutet spännande och oförutsägbar. Dessutom knyter den an till aktuella teman som terrorism, korruption i maktens korridorer och vad som händer när ett helt samhälle mår psykiskt dåligt och demokratins grundregler fintas bort i spelet om rikets säkerhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS