Enligt Moderata Ungdomsförbundet har samhället en hångelskuld att betala till Sveriges ungdomar.
Enligt Moderata Ungdomsförbundet har samhället en hångelskuld att betala till Sveriges ungdomar. Bild: Ariana Cubillos

Nej MUF, alla hånglade inte i gymnasiet

Moderata Ungdomsförbundet hävdar att pandemin skapat en hångelskuld. Det är fel. Det menar Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Är det verkligen en mänsklig rättighet att få hångla?

Detta är min första tanke när jag läser debattartikeln ”19 reformer för fest, jobb och frihet efter pandemin” i Expressen undertecknad festprissarna Samuel Jonsson och Linda Obiedzinski i Moderata Ungdomsförbundet. Deras grundläggande tes är att regeringens (läs vad de egentligen menar, ”såssarnas”) coronastrategi har byggt upp en skuld till landets alla unga människor i form av uteblivna chanser till party och hångel.

I nitton punkter beskriver de hur ungdomar borde kompenseras när pandemin är över. I själva verket är det på sin höjd åtta punkter eftersom de flesta av dem handlar om att alkoholen borde få flöda fritt. Punkt åtta lyder ”Hämt-öl från pizzerian.” Punkt tretton har rubriken ”Vin-foodora” och redan på punkt femton är de på’t igen eftersom där tycker de att det borde vara rea på bolaget. För att ta några exempel.

ANNONS

Det är formuleringen ”under det senaste året har det byggts upp en stor skuld – en skuld bestående av uteblivna jobbchanser, missade nattklubbshångel och påtaglig ensamhet” som får mig att haja till.

Det finns alltså en utmätt kvot av fylla och hångel som tillfaller varje ung människa i det här landet?

Även alla de där som just nu drar en lättnadens suck eftersom det för en gångs skull är socialt accepterat att sitta hemma på nätterna och spela tevespel och läsa fantasyromaner? Kommer det något slags party-Stasi och slänger ut dem i storstadsnatten för att tvångshångla när pandemin är över?

Ja, jag löjlar mig men en dum debattartikel kräver en dum replik. MUF vill sin vana trogen mest göra livet kul för de redan populära i klassen.

MUF verkar inte känna till att alla inte hånglade i gymnasiet. Frivilligt eller ej. De målar upp en stereotyp bild som verkar hämtad från reklamfilmer för läsk från 80-talet om av vad tidsperioden ”ungdom” innebär. För varje utåtriktad vivör med fickorna fulla med kondomer går det en om inte flera som ogillar folksamlingar, föredrar att vänta med hångel tills könshåret vuxit ut och som tycker alkohol smakar äckligt.

I min värld väntar ingen som anser sig tillhöra någon form av ungdomsgeneration i allmänhet och MUF i synnerhet på tillstånd av regeringen att få festa loss. Vill personer med hälsosam fantasi och handlingsförmåga hångla fast det är lockdown så gör dom det iallafall.

ANNONS

Läs mer av Johan Wanloo:

LÄS MER:Corona gjorde mig korkad

LÄS MER:Sossarnas nej till litteraturstad är kulturförakt

LÄS MER:Sluta hata influencers för att de gör sitt jobb

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS