Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pianisten Herbie Hancock spelade på Montreux jazzfestival förra året. Förhoppningen var att han skulle avsluta Nefertitis 40-årsfirande på Konserthuset, men hans turnéplaner ändrades. Bild: Cyril Zingaro, Per Wahlberg
Pianisten Herbie Hancock spelade på Montreux jazzfestival förra året. Förhoppningen var att han skulle avsluta Nefertitis 40-årsfirande på Konserthuset, men hans turnéplaner ändrades. Bild: Cyril Zingaro, Per Wahlberg

Nefertiti firar 40 utan stjärnglans

Nästa vecka är det 40-årskalas på Nefertiti. Veckan skulle ha avslutats på söndagen med jubileumskonsert på Konserthuset. Legendariske pianisten Herbie Hancock var påtänkt, likaså sångerskan och basisten Esperanza Spalding. Men nu kommer ingen av dessa.

– Deras turnéer ställdes in och tiden blev för knapp för att boka in någon annan. Men vi fyller ju 40 resten av året så det blir fler konserter. Vi återkommer om nytt datum och ny artist, säger Tomas Olsson, verksamhetschef för Nefertiti sedan 1 juni i år.

LÄS MER: Han blir ny verksamhetschef för Nefertiti

Han är trots den inställda konserten nöjd med hur jubileumsveckan ser ut.

– Ja, det är jag, jag har ju inte kunnat påverka programmet så mycket eftersom det var satt innan jag tillträdde. Men jag har lagt in en filmvisning på måndagen, The girls in the band, en dokumentär om kvinnliga jazzmusiker från 30-talet och framåt.

Kommer det att bli mera film på Nefertiti framöver?

– Ja, kanske. Planen är inte att konkurrera med biograferna, men det finns flera kul jazzfilmer vi skulle kunna visa, Round midnight med Dexter Gordon, Miles ahead med Miles Davis till exempel.

LÄS MER: Nefertiti reser sig ur konflikterna

Jubileumsveckan fortsätter sedan med konserter och annat. Bland annat kommer tisdagens jam att kryddas med anekdoter från förr, när Gunnar Lindgren en av grundarna till Nefertitis föregångare Jazz Artdur kommer hit och berättar. Nefertiti Workshop Orchestra, bestående av studenter från Högskolan för scen och musik levererar specialskriven musik för jubileet och på lördagen kommer basvirtousen Etienne Mbappé med bandet The Prophets.

Humor och jazz

Tomas Olsson har tidigare sagt att han smider på nya koncept för jazzklubben. Ett visar sig vara kombinationen humor och jazz. På söndag 16 september, dagen före jubileumsveckan, är det premiär för Stand up & jazz. En trio bestående av Malin Almgren, Karolina Almgren och Kat Hermans ramar in showen som är tänkt att återkomma varannan söndag.

– Jag tycker Nefertiti har så mycket New York-känsla med sina tegelväggar, här finns en bra stand up-scen och en intim atmosfär. Stand up har faktiskt förekommit på Nefertiti förut, men det var många år sedan. Lasse Brandeby stod på scenen som Lasse Brandeby och inte Kurt Olsson. Jag var själv med och spelade.

LÄS MER: Jazz och skratt på Nefertitis nya söndagsklubb

Det är gänget bakom stand up-klubben på Grindstugan i Trädgårdsföreningen som flyttar till Nefertiti.

– Jag hoppas också att det ska dyka upp lite kända namn på scenen, säger Tomas Olsson.

Jubileumsvecka på Nefertiti

Pågår 17/9-23/9

Måndag. Film: The Girls in the Band. Musikaliskt inslag och presentation av Johanna Hjort och Paula af Malmborg Ward.

Tisdag. Playhouse Jamsession med gäst Susanna Risberg. Story telling café med saxofonisten Gunnar Lindgren.

Onsdag. Nefertiti Workshop Orchestra – nyskriven specialskriven musik för jubileet. Vinyl DJ Elena Wolay & Lisen Rylander Löve ”live saxofon”.

Torsdag. Schlippenbach – Mahall – Tom. Harald Svensson Recycled Music.

Fredag. The Groove Extension. Sisters of Invention.

Lördag. Etienne Mbappé & The Prophets.

Söndag. Markatta Musikteater – Familjeföreställning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.