Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Neeme Järvi får Lifetime achievement award. Bild: Kaupo Kikkas/Thore Leykauff

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Neeme Järvi hyllas för sitt livsverk

Tillsammans med Göteborgs symfoniker utförde han musikaliska stordåd både som chefdirigent och i senare gästspel. Nu prisas 81-årige dirigenten Neeme Järvi för sitt livsverk.

Musikmagasinet Gramophone, som specialiserat sig på recensioner av inspelningar av klassisk musik, delar varje år ut The Gramophone classical music awards, som ses som ett av de finaste i branschen och som ibland kallas för den klassiska musikens Oscarspris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På torsdagskvällen delas 2018 års pris ut i London, bland annat i kategorierna Årets orkester, Årets artist och Årets unga artist.

Dessutom delas hederspriset Lifetime achievement award ut, som i år går till Neeme Järvi, chefdirigent för Göteborgs symfoniker 1982–2004.

– Det är det finaste priset som finns i branschen. Har man fått det har man fått allt, säger Stefan Nävermyr, pressansvarig för Göteborgs symfoniker.

LÄS MER: Neeme Järvi framför bortglömd storhet

Samarbete i 36 år

Symfonikerna, som samarbetat med Järvi i hittills 36 år, har också redan gratulerat honom i ett brev:

"Våra hjärtligaste gratulationer till Neeme Järvi från Göteborgs symfoniker, från dagens och tidigare musiker, och alla andra vänner i Sverige", skriver de bland annat.

Tillsammans med symfonikerna har Järvi gjort ett hundratal albuminspelningar. Den första var inspelningen av Wilhelm Stenhammars Symfoni nr 1, 1982, den senaste avslutades tidigare i år, Stenhammars Sången – symfonisk kantat.

Neeme Järvi medverkar själv vid galan i London, tillsammans med Estlands Nationalorkester, där han är chefdirigent och konstnärlig ledare.

Neeme Järvi är 81 år. Han emigrerade från dåvarande Sovjetunionen till USA 1980.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.