Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Naturhistoriskas museichef sparkas

Naturhistoriska museets chef Hans Peter Dahlgren har fått sparken, något museet bekräftar: "En annan gång", säger han till GP och lägger på luren.

Hans Peter Dahlgren som fick jobbet som museichef på Naturhistoriska för snart tre år sedan är arbetsbefriad från och med i måndags och uppsagd från och med 1 maj. Det ska han själv ha meddelat personalen igår. Peter Nielsen, skyddsombud på Naturhistoriska museet, bekräftar att det stämmer.

– Han sa att orsaken var illojalitet, men preciserade det inte närmre. Vad jag förstår har beslutet tagits av Västarvets chef Marianne Dahlqvist. Cheferna under henne har inte vetat någonting om det här.

Vill inte kommentera

Hans Peter Dahlgren vill själv inte kommentera det som hänt,

– En annan gång, säger han till GP och lägger på luren. 

Naturhistoriska museet lyder under Västarvet som är en del av Västra Götalandsregionen.

Kantats av flera skandaler

De senaste åren har museets verksamhet kantats av flera skandaler. Det började i september 2013 när GP avslöjade att den förre chefen Ann Strömberg och en enhetschef anställt flera släktingar. Strömberg fick gå med en fallskärm på 729 000 kronor. Enhetschefen blev kvar. Förra året kunde GP avslöja att kaféverksamheten som hon ansvarade för inte bara fortsatt att anställa släktingar till personal utan också handlat utanför ramavtal för flera miljoner kronor.

Hans Peter Dahlgren fick då skarp kritik. Gunilla Eliasson, ställföreträdande förvaltningschef på Västarvet, berättade att hon under två år försökt få Naturhistoriska att följa gällande regler.

– Vi ser allvarligt på det här. Som offentlig verksamhet måste vi följa de avtal som finns, sa hon.

Museet anmäldes för korruption

Några månader senare anmälde ett av skyddsombuden Naturhistoriska museet för korruption. Personal hade ätit gratis i kaféet, haft dubbla rabatter i museets butik och okontrollerat tagit eller ”lånat hem” saker. Enhetschefen hade själv tagit hem en stor fin säng, medan en släkting fått en av museets gamla släpkärror. Hennes systerson – då tjänstledig från museet – hade en byggnadsställning hemma. Enhetschefen omplacerades utanför Naturhistoriska museet.

– Det har funnits en tradition i huset som måste brytas, sa Marianne Dahlqvist chef för Västarvet.

"Ingen formell överenskommelse"

På eftermiddagen kom till slut ett uttalande från Västarvets chef Marianne Dahlquist:

– Det finns ingen formell överenskommelse angående uppsägningen av HP Dahlgren. Därför kan jag inte kommentera ärendet vidare under rådande omständigheter. Det är den enda information som finns att ge i nuläget, säger Marianne Dahlquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.