Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Naturhistoriska snart kostnadsfritt - inte valfritt

När Göteborgs kommun gör museerna dyrare så går regionen motsatt väg. Naturhistoriska museets entréavgift tas bort och på sikt ska museets utbud göras om.

– Malmska valen blir kvar. Det är ju en av de stora attraktionerna, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Tidigare har Göteborgs museer haft en samverkan med Naturhistoriska museet, som drivs av regionen. Ett årskort har kostat 40 kronor och gällt för samtliga museer. Men eftersom Göteborgs kommun ska höja priset till 100 kronor så bryter regionen det samarbetet och väljer att gå motsatt väg.

– Göteborg stad kommer att höja avgifterna rätt så kraftigt. Vi gör tvärtom och slopar avgifterna helt, säger Conny Brännberg.

Ökat intresse

På riksplanet har frågan om gratis inträde till museer varit något som de rödgröna arbetat för. Men i Göteborg, som har ett rödgrönt styre, så kommer kommunen att höja avgiften. Alliansen har i rikspolitiken inte velat ha gratis museer för alla men i regionen, där alliansen styr tillsammans med Miljöpartiet, väljer man alltså nu den vägen.

– Vi såg ingen anledning att höja och det hade blivit konstigt med olika avgifter för de olika museerna inom Göteborg. Det finns ett väldigt ökat intresse för museibesök, inte minst bland unga familjer. Vi tycker att det är en väldigt positiv trend. 

Kostnaden osäker

I de handlingar som legat till grund för beslutet räknar regionen med att den slopade avgiften på Naturhistoriska innebär ett inkomstbortfall på 1,7 miljoner kronor för Västarvet, den regionala kulturförvaltning som har hand om regionens sex museer. Men uppskattningen är osäker, enligt Conny Brännberg. Gratis inträde lär innebära fler besökare som i sin tur kan komma att öka personalkostnaderna. Men samtidigt kan intäkterna öka genom att till exempel att fler handlar i museets kafé och shop.

– Vi får nog avvakta och se. Men vi kommer att kompensera Västarvet för inkomstbortfallet. De ska inte behöva dra ner på något annat. Det har vi lovat, säger han.

Utställningen ska förändras

Dessutom ska Naturhistoriska museets basutställning göras om men hur och när är inte klart. Dessutom finns det också tankar på att bygga om själva byggnaden.

– Vi hoppas kunna göra en stor förändring av basutställningen. Den är ju rätt gammal. I det här läget så har vi inte något beslut men det är i våra tankar. På samma sätt finns det också en hel del tankar om förändringar för själva byggnaden. Men den ägs av Higab så där måste vi ha en dialog med fastighetsägaren.

När avgiften slopas är upp till Västarvet att bestämma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.