Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olle Knutson Hjertén
Bild: Olle Knutson Hjertén

Nattklubbarna laddar kanonerna inför Way out west

Samtidigt som Way out west rullar in och tar över stora delar av Göteborg arrangeras mängder med inofficiella fester för såväl de med och de utan festivalband. GP: guidar dig till det bästa festerna och spelningarna utanför festivalen. De som i år slagit på den i sammanhanget största trumman är nattklubben Yaki-Da.

Stina Grape började arbeta som nattklubbschef på Yaki-Da 2015 och detta är tredje året hon är med och arrangerar Way out west-helgen på nattklubben. 2011 var Yaki-Da en del av Stay out west men har efter det själva arrangerat vad i närmast kan liknas som en minifestival full med tunga artist-och DJ-bokningar. Frågan är om de i år inte överträffat sig själva med bokningen av göteborgarna i Little Dragon, som mycket väl hade kunnat vara ett stort namn för Way out west.

– Det är ju egentligen alldeles för stort för oss, säger Stina Grape. Vårt mål är ju att boka saker som egentligen är lite för stora för vår scen som tar in en publik på ungefär 200 personer, men Little Dragon är en väldigt stor bokning för oss.

Vad fyller Yaki-Da och liknande arrangemang för funktion? Det finns ju en hel festival full med bra artister

– Förutom att vi har tak då menar du? Way out west och till och med Stay out west är väldigt stort nu. Vi vill erbjuda mer intima musikupplevelser i nattklubbsmiljö. Det blir ju en annan upplevelse att se en konsert i vår restaurang jämfört med i ett festivaltält.

Har du något favoritminne från åren du har varit med och arrangerat?

– Ja det är från förra året. Veckorna innan det drar igång fullt pådrag i samtliga flöden – mejl, instagram, Facebook. Alla hör av sig överallt samtidigt, det blir lite svårt att hålla reda på allt. Rapparen Michel Dida hörde av sig i ett snapchat-meddelande där han rappade och frågade om vi skulle boka honom. Jag sa ja men glömde sedan av det då jag inte hade det svart på vitt någonstans. Men spelningen blev av och han hade bjudit in Timbuktu, Silvana Imam, Cherrie och Ozzy att gästa honom på scen. Plötsligt har man en av de fetaste hiphop-konserterna som går att ha i Sverige. Det är det som är så härligt med den här helgen, allt kan hända.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.