Nattklubbar på Avenyn öppnar igen

Varje vecka åker Göteborgskrogar fast i trängselkontroller – men nu öppnar flera av stadens nattklubbar på nytt längs med Avenyn. Med restriktioner och anpassningar ska de nu blåsa liv i dansgolven som stått tomma i ett halvår.
– Det känns som att vi alla behöver lite glädje i dessa tider, säger Daniel Brooks på Park Lane.

ANNONS
|

Fredagen 27 mars kallade regeringen till presskonferens, där Stefan Löfven fastslog att allmänna sammankomster med över 50 personer skulle förbjudas från och med följande söndag.

Vid det laget hade Sverige haft närmare 3 000 bekräftade fall och 92 dödsfall.

LÄS MER:Krogeliten sänder kris-tv: "Vi vill skapa opinion"

Regeringsbeslutet tog för att motverka smittspridningen, men innebar även att kulturlivet år 2020 fick en plötslig och abrupt död. Nattklubbar och krogar stängde. Festivaler och konserter ställdes in. Teatrar och restauranger gick i konkurs.

När sommarvärmen kom började restaurangerna öppna, en efter en. Under högsommaren har de sedan fortsatt attrahera gäster med hjälp av ommöbleringar och anpassningar av ytorna. Andra kulturverksamheter har det fortsatt svårt.

ANNONS

Nattklubbarna vaknar från sin dvala

Men nu börjar åtminstone nattklubbarna vakna från sin fyra månader långa pandemi-dvala. Park Lane, där endast delverksamheten Bakfickan haft öppet under sommaren, slog upp portarna fredag 14 augusti med det nya konceptet ”Social Club”.

– Det blir en nattklubb under de former man får bedriva den typen av verksamhet, med distans och musik, säger Daniel Brookes, marknadschef på Park Lane.

Det kommer inte att finnas något dansgolv, och kvällarna blir i stället till en form av ”sittdisco”.

– Det blir som en restaurang, fast med fokus på miljön, musiken och happy faces. Det känns som att vi alla behöver lite glädje i dessa tider.

Hur ska ni se till att det inte blir någon trängsel?

– Normalt sett så har vi tillstånd för 650 personer och omkring 300 sittplatser. Nu gör vi en halvering så det blir 160 sittplatser på ett ungefär.

När gästerna anländer möts de av en hovmästare som leder dem till bordet.

– Vi möblerar i lokalen utefter de restriktioner som finns med distans. Vi kommer ha markeringar utplacerade och tar endast bordsbokningar.

LÄS MER:Här är Göteborgs mest lönsamma krogar

”Blöder något fruktansvärt”

Park Lanes vd Magnus Albrektson berättar mer om eftermälet till coronavåren.

– Företaget blöder något fruktansvärt. Med en halverad hyra inräknad så är det drygt en halv miljon i utgifter som går åt varje månad. Samtidigt har vi tappat 98 procent av omsättningen, säger Magnus Albrektson.

ANNONS

– Även om vi får fullsatt i helgen så kommer vi gå back för månaden. Men det mildras och gör att vi kan hålla ut längre.

En vanlig helgnatt kan Park Lane fyllas med hundratals människor. Sedan slutet av mars har klubben haft stängt, men öppnar nu på nytt.
En vanlig helgnatt kan Park Lane fyllas med hundratals människor. Sedan slutet av mars har klubben haft stängt, men öppnar nu på nytt. Bild: Stefan Berg

”Ett jävla tryck på stan nu”

Längre ner på Kungsportsavenyn lanserar Excet, med kapacitet för 600 gäster, vad man kallar för en bordsklubb.

– Vi kommer ha bord och stolar i lokalen som är separerade enligt de krav som finns. Vi tar bort hela dansgolvet, vilket gör att vi får plats med ungefär 300-350 personer fördelade över 70 bord, säger delägaren Alexander Clarensius.

Clarensius, som i slutet av mars berättade för GP att klubbverksamheten tappade 70 procent av sin omsättning i början av virusutbrottet, menar på att beslutet att öppna igen är motiverat av två faktorer – festsugna göteborgare och nattklubbarnas överlevnad.

LÄS MER:Så mår Göteborgskrogarna efter coronavåren

– Det är ett jävla tryck på stan nu. Går man på Avenyn en lördag natt så kokar det över med folk som inte får plats. Efterfrågan är så pass hög och vi känner att våra verksamheter behöver komma igång, annars får vi bomma igen för gott.

Excet är en del av hotellgruppen Ess Group, som äger både hotell och restauranger i Göteborg och Sverige.

Under samma tak finns även klubben 8ight, som sedan tre veckor tillbaka haft öppet på fredagarna numera även välkomnar gäster på lördagar.

ANNONS

LÄS MER:14 Göteborgsställen som gått i graven

– Det är lite mindre där och inte alls så många bord. Men det har fungerat grymt och inte fått några anmärkningar hittills, säger Alexander Clarensius.

Klubb men ingen konsert

Ett av Ess Groups största dragplåster för partysugna pandemitrotsare har varit det årliga klubbkonceptet Port du Soleil, som intar Trädgår'ns lokaler under sommarmånaderna.

När man i juni öppnade upp så gjorde man det med febermätare, avståndsstatyer och domare som delade ut varningar till de gäster som kom för nära varandra.

– Det började ganska lugnt men sedan har vi märkt att allmänhetens vilja att gå ut har ökat. Den senaste tiden har vi i princip sålt slut på borden både på fredagar och lördagar, säger Alexander Clarensius.

LÄS MER:Port du soleil har infört feberkontroller mot corona

Sommarveckorna på Trädgår'n brukar traditionellt gästas av välkända artister. Men evenemang av det slaget är i nuläget något som klubbarna inte ens får överväga.

Även om nattklubbsverksamheten undgår regeln om 50 personer vid allmän sammankomst, så gör inte en konsert det.

– Det är idiotiskt. Vi kan ha 500 personer som sitter ner, men om Danny Saucedo ska spela så får vi bara ha 50 personer. Det är riktigt sjukt, och jag hoppas att det är något som ändras, säger Alexander Clarensius.

Fakta: Andra nattklubbar på Avenyn

Le Pain Francais Bistro – Har hållit öppet under sommaren. Har flera gånger fått anmärkningar vid oanmälda trängselkontroller. Under fredagen beslutade miljöförvaltningen att restaurangen inte får bedriva verksamhet mellan 00.00 och 05.00.

Yaki-Da – Öppnat upp sin restaurang under sommaren efter att ägaren Avenyfamiljen stängde och varslade all sin personal i början av coronautbrottet.

Lounges – Tillsammans med Yaki-Da ägs klubben av Avenyfamiljen och har under sommaren erbjudit liknande bordsbokningar under dagsnamnet Park Grill.

GP har sökt Avenyfamiljen upprepade gånger för en kommentar.

Fortsatt stängt på andra håll

Victor Nyberg, VD för Avenygruppen som är Stockholmsbaserade Stureplansgruppens filial i Göteborg, berättar att man fortsätter hålla stängt i nattklubben Push.

ANNONS

– För oss är det en omöjlig ekvation. Det går inte att göra en produkt som följer reglerna i våra lokaler, så det är bara att bita i det sura äpplet.

LÄS MER:Krögare: ”Folk skiter i reglerna - de har tröttnat på corona”

Verksamheten har till stor del överlevt på grund av Storköket som ligger intill Stora Teatern.

– Det är ju ingen klubb utan mer av en restaurang. Men där har vi haft turen i att vi kunnat flytta personal och fortsatt kunna ge folk jobb.

– Det är tråkigt som det är nu, men man får ta sitt ansvar. Ser man till helheten så befinner vi oss i en situation som är betydligt större än ett nattklubbsbesök.

Inväntar förändringar i restriktioner

Nattklubbsverksamheten i Valandhuset har även den haft stängt under våren och sommaren. Enligt VD Anders Marklund inväntar man regeringens eventuella förändringar gällande regler och restriktioner innan man tar beslut.

LÄS MER:Avenykrogar riskerar höga böter efter trängselkoll

– Vi planerar självklart att öppna men väljer att avvakta tills vi får nya riktlinjer. För oss handlar det om mer än bara nattklubben, men förhoppningsvis har vi den värsta perioden bakom oss, säger Anders Marklund.

Miljöförvaltningen är de som fått i uppdrag att utföra trängselkontrollerna på Göteborgs krogverksamheter. Angelica Winter, avdelningschef på Livsmedelskontroll, kommenterar nyöppningen av nattklubbarna.

– Det blir en utmaning såklart, men om man inte har något dansgolv och begränsar antalet gäster så finns det möjligheter. Det gäller att klubbarna har rutiner och personal som kan se till att gästerna håller avstånd.

ANNONS

LÄS MER:Avenykrog tvingas stänga vid midnatt

Finns det en oro från er sida att allt fler nattklubbar öppnar?

– Det vi vet är att ju mer alkohol som är inblandat, desto sämre omdöme har vi människor och man kan göra antagandet att det naturligtvis skulle kunna öka smittspridningen.

– Senare på natten har vi generellt sett att problemen ökar. Lägger vi ihop de två delarna så finns det ett bekymmer.

Samtidigt så har Angelica Winter förståelse för att nattklubbarna öppnar upp igen.

– Det är en svår situation som företagarna befinner sig i. Vi förstår det, men samtidigt har vi en lagstiftning som vi följer och ett uppdrag som vi måste genomföra.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS