Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

National Geographic gör tv-program om Göteborg

I National Geographics tv-serie ”Europa från ovan” har turen kommit till Sverige – och Göteborg. När staden visas upp för världen är det 60-årige Bill Söderberg som får representera göteborgarna.
– Det känns la fint, säger den luttrade sjökaptenen.

Söndag 7 februari drar National Geographic igång sin andra säsong av den populära serien ”Europa från ovan”. Efter att med hjälp av drönare och helikopter ha skildrat Tyskland, Italien, Polen, Spanien, Nederländerna och Storbritannien har turen nu kommit till sex nya länder – och först ut att fångas i fågelperspektiv är Sverige.

– Jag ser fram mot att visa våra svenska tittare hur fantastiskt Sverige är när det är filmat av National Geographics bästa filmfotografer. Jag törs också lova att vi kommer att visa sidor av Sverige som många svenskar inte känner till, säger National Geographics kanalchef Per Apelqvist i en kommentar.

LÄS MER: Recension: ”Från Hisingen till Casablanca” – SVT

Under närmare en timmes program visar National Geographic hur renoveringen av kungliga slottet i Stockholm går till, de besöker ishotellet i Jukkasjärvi och de norrländska pappersbruken, är med när Öresundsbron målas om och visar hur Sveriges högsta trähus växer fram i Sundsvall. Men som göteborgare är det såklart inslaget om fyrarna som leder in till Nordens största hamn som känns mest intressant.

National Geographic följde med Bill Söderberg på jobbet

Där får vi följa Bill Söderberg, ”ingenjören som specialiserat sig på maritimt underhåll och byggnadsarbete” som National Geographic presenterar honom.

– (skratt) Ingenjör ..? Jag är fan ingen ingenjör. Det är det sista jag är. Numera arbetar jag med maritimt underhåll men jag är i grunden sjökapten, skrockar Bill Söderberg, och låter precis som en sjökapten.

Förra våren blev han tillfrågad av en kollega om en drönarpilot och fotograf från National Geographic kunde följa med ut när de skulle montera fast en av Sjöfartsverkets mindre fyrar i havsbotten efter att ha varit i land för reparation och underhåll.

LÄS MER: Recension: ”Atlantic crossing” – SVT

– Det lät väl kul och spännande. Men så kom hela den här covidgrejen och amerikanarna, tja, de var ju värre än vanligt med sin security och alla andra grejer de håller på med.

Hur då menar du?

– De ville att vi skulle göra lite fräcka poser, sådär amerikanskt med grova stövlar och armarna i kors. Men det bara vägrade vi.

Varför då?

– Äsch, vi är ju inga amerikaner. Dessutom ville de att jag skulle berätta om hur farligt vårt jobb var, om allt som kunde gå snett i samband med dykningen.

Och det ville inte du?

– Nej, för det finns inga farliga moment. Vi arbetar hela tiden med att minimera riskerna och är noga med att ta det lugnt.

Blev de besvikna då?

– Ja, lite grand tror jag. Men de kan ju få klippor och trånga farleder och vad som helst att verka hemskt.

Bill Söderberg: ”Mina vänner kommer skratta”

I snart 20 år har Bill Söderberg varit chef för en dykentreprenadfirma i Göteborg och har specialiserat sig på att underhålla Sjöfartsverkets fyrar, det vill säga de fyrar som Sjöfartsverket inte själva hinner ta hand om.

LÄS MER: Serier: Veckans bästa tips från Netflix, HBO och SVT Play

– Vi har även jobbat med Marieholmstunneln och gjort marina arbeten för den nya Hisingsbron. Det är ett betydligt mer omväxlande jobb än att vara sjökapten.

Och nu blir du representant för Göteborg när National Geographic visar upp staden för världen?

– Ja tydligen, och det känns helt okej. Men många av mina vänner kommer att gapskratta när jag presenteras som ingenjör.

”Europa från ovan”

  • Säsong 1 av National Geographics tv-serie ligger på Disney Plus.
  • Säsong 2 får premiär 7 februari och kan då ses på National Geographics egen tv-kanal via tv-distributörer som Com Hem, Canal Digital, Bredbandsbolaget och Boxer.
  • Det är ännu oklart när säsong 2 får premiär på Disney Plus.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.