Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nathalie Ulinder Cuti – Från Volvoreklam till Idol

Göteborgaren Nathalie Ulinder Cuti hängde löst förra veckan. Nu satsar hon allt på "ett bergsäkert kort" för att rädda sig kvar i Idol.
– Sätter jag den inte i krysset kan jag se mig själv bli väldigt ledsen.

Känns Idoldeltagaren Nathalie Ulinder Cuti bekant? Om du är göteborgare kan det bero på att hon bor i Majorna och till vardags jobbar i klädbutiken Twist & Tango.

Men det kan också bero på att hon hade en hit för två år sedan med "Light the lights", en låt hon och Leo Lönnroth snickrade ihop till en Volvoreklam. GP skrev om hennes succé då och följde upp med att peka ut henne som ett stort löfte inför 2018.

Ville sig inte

Sedan var det som att det inte ville sig ändå.

– Volvohiten var en superupplevelse och efteråt blev det en liten våg med spelningar. Men det blev en stor utmaning att ta det till nästa steg, så vid sidan av musiken började jag jobba i klädbutik, säger Nathalie Ulinder Cuti.

LÄS MER: Kulturtalangerna som blir stora 2018

Hon har spelat på mindre ställen, som Studio HPKSM och tillsammans med Leo Lönnroth blev hon inbjuden att spela på en stor Volvokonferens i Holland tidigare i år.

Men den stora musikdrömmen levde. Så när Idols auditionturné kom till Göteborg bestämde hon sig för att söka – för första gången.

– Dels hade jag vänner som peppade mig att söka, dels kände jag att något behövde hända i mitt liv. Det är ju musiken jag vill hålla på med!

Ärvd gitarr efter pappa

Inför juryn sjöng hon First Aid Kits låt "Fireworks" och fick en guldbiljett vidare i tävlingen. Hon kompade sig själv på en gitarr som hon ärvt efter sin pappa. Han gick bort när Nathalie Ulinder Cuti var 11 år.

– Han var musiker och utan honom hade jag inte varit här idag. Jag ville visa det och säga det till alla, för att folk skulle få en bild av mig och varför jag gör detta.

LÄS MER: Här är finalisterna i "Idol"

Den här fredagen kommer gitarren fram igen och nu har den alla strängar på plats.

– Alltså när jag tog upp den ur fodralet inför audition och den saknade en sträng så tänkte jag att det är pappa som jävlas lite med mig, haha. Men nu har jag strängat om den.

Spelade ni tillsammans?

– Nej, jag har varit väldigt blyg genom åren och länge sjöng och spelade jag bara för mig själv, för jag har varit rädd för vad folk ska tycka.

LÄS MER: Gina Dirawis klädparad en fyrbåk i mörkret

"Har aldrig haft så ont i huvudet"

Nu står hon i en storm av tyckande, både från Idoljuryn och från publiken, som kommenterar högt och lågt i sociala medier. Resultatmässigt har det inte heller gått spikrakt.

I den första fredagsfinalen försökte hon sig på upptempo med amerikanska Foster the Peoples låt "Pumped up kicks". Hon klarade sig kvar i tävlingen med ett nödrop.

Efter den nagelbitaren har veckan i Idolfabriken varit "superlugn", inte minst jämfört med de osannolikt hetsiga första veckorna.

– Jag har aldrig haft så ont i huvudet i hela mitt liv som efter förra veckan. Jag minns att jag tänkte "Herregud, ska det vara så här hela tiden går jag nog in i väggen".

LÄS MER: Kyliga förhandsfavoriter som stöttar varandra

"Mitt ess i rockärmen"

Nu tänker hon satsa allt på "ett bergsäkert kort", genom att åter sjunga en First Aid Kit-låt, den här gången "Emmylou", som systrarna Söderberg framförde på Polar music prize-galan så att pristagaren Emmylou Harris började gråta.

– Äntligen får jag köra något som är jag till 110 procent. Det var den första låt som jag någonsin sjöng och spelade på gitarr inför publik. Genom alla år har den varit mitt ess i rockärmen.

LÄS MER: Hatet mot tjejerna börjar direkt i Idol

Dags att dra fram det nu, då!

– Verkligen! Nu har jag de bästa förutsättningarna och räcker inte det är det inte meningen att jag ska vara kvar i tävlingen. Då kan jag i alla fall gå därifrån med högt huvud.

– Samtidigt ... bara tanken på att folk kanske kommer ge mig kritik för den är jobbig. Sätter jag den inte i krysset kan jag se mig själv bli väldigt ledsen.

Nathalie Ulinder Cuti

Fullständigt namn: Nathalie Tashina Christina Ulinder Cuti.

Ålder: 24.

Bor: Göteborg.

Familj: Pojkvän, mamma och och hela tjocka släkten i både Sverige och Ecuador

Lyssnar på: Massor, men mest indiepop. London Grammar har jag just börjat lyssna på, Daughter fastnade jag för på Way Out West för några år sedan.

Om fem år: Då hoppas jag att jag har ett hus i Costa Rica och kan livnära mig på musiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.