Naivt - och genialt

ANNONS
|

Madame Naiv kallas Margot Wallström för sin nya vitbok om en europeisk kommunikationspolicy. Det är lätt att hålla med. Kommissionen vill starta en dialog på nätet, och i brevform. Medborgarnas åsikter ska samlas in, sammanställas och utvärderas. Ja, det är naivt, men det är också genialt. Är det något som hela den pompösa EU-apparaten skulle må bra av, så är det lite rosenkindad naivitet. Metoden, hur tafflig den än verkar, fungerar. Skolverket jobbade precis så under processen med den nya gymnasieskolan med stor framgång. Fler än man kan tro vill säga sitt.

Mer i otakt är den lite - tja - naiva, förhoppningen att kommissionen måste/ska/ bör utnyttja media för att sprida sitt budskap. Det är just vad den skränande brittiska pressen vill höra - att man ska bli någon sorts språkrör för EU-makten.

ANNONS

Wallström vill också involvera politiker på nationellt, regional och lokalt plan. Det svåraste verkar vara att få de nationella politikerna att intressera sig. Som Wallström lite syrligt påpekat diskuteras EU aldrig under allmänpolitiska debatten. I kommunerna är de flesta numera involverade i EU-projekt där politiker, tjänstemän och skolelever håller på för fullt att nätverka sig ut i Europa. Cirka 30 procent av alla lagar stiftas i Bryssel. Riksdagen håller på att bli en maktpolitiskt ointressant arena där snart det enda man kan göra är att trimma fastighetsskatten och grunda nya statliga verk.

Det är också därför rivaliteten mellan EU och de nationella parlamenten ibland blir så krass. Och det är ett strukturproblem som kommunikationspolicyn knappast kan komma åt.

ANNONS