Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

V.S. Naipaul fotograferad 2001 i Salisbury, England. Nobelpristagaren blev 85 år. Bild: Chris Ison

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Naipaul vågade fånga den koloniala identiteten

Nobelpristagare V. S. Naipaul är död. Han blev 85 år. Mattias Hagberg tecknar bilden av en författare som gjorde världen till sin.

Det finns ett citat av V. S. Naipaul som jag tycker mycket om. Det är inte särskilt gammalt och egentligen inte särskilt revolutionerande, men det fångar hans författarskap på ett fint och snabbt sätt. Det är från en intervju med Reuters, 2010:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När jag hade lärt mig att skriva blev jag min egen herre. Jag blev mycket stark och den styrkan är med mig än i dag.

Är det något som kännetecknar V. S. Naipauls långa författarskap är det just hans förmåga att göra världen till sin, att skriva till sig den makt som bor i förmågan att sätta ord på känslor, erfarenheter och skeenden. Få andra har lyckats fånga den koloniala identiteten med all sin ambivalens som just V. S. Naipaul. Hans litteratur fyllde det där mellanrummet, eller kanske snarare tomrummet, som uppstod när kulturer och levnadssätt rasade samman under kolonialmakternas och slavhandlarnas tryck. Skickligast är han i mästerverket, Ett hus åt Mr Biswas, som kom redan 1961, och löst bygger på hans fars erfarenhet av att vara indisk slavättlingar på den västindiska ön Trinidad. Det är en roman som rymmer allt man kan önska av en modern klassiker – framför allt en bitande och ironisk underton, men också ett kärleksfullt porträtt av fadern och dennes envetna försök att bevara sitt oberoende och sin stolthet i en värld där alla sedvanor brutits sönder och den moderna tiden väller fram.

Själv lämnade V. S. Naipaul Trinidad redan under femtiotalet och bosatte sig i London för att slå sig fram som författare. Under sitt liv skrev han ett trettiotal böcker som nästan alla utforskar plats och identitet i samhällen efter kolonialismen. Han rörde sig fritt mellan skönlitteratur och journalistik. Några av hans främsta och mest läsvärda böcker är litterära reportage. Själv är jag mycket förtjust i The Middle Passage: Impressions of Five Societies – British, French and Dutch in West Indies and South America, som kom året efter Ett hus åt Mr Biswas, och som bland annat beskriver arvet efter slaveriet i Västindien. Den är ett mycket fint exempel på V.S. Naipauls förmåga att skriva fram en värld som få andra hade vågat sätta ord på vid den tiden – den postkoloniala.

LÄS MER: V S Naipaul – en författares krets

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.