Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nadja Hjorton blir ny konstnärlig chef på Regionteater Väst i Uddevalla med start mars 2021. Bild: Märta Thisner
Nadja Hjorton blir ny konstnärlig chef på Regionteater Väst i Uddevalla med start mars 2021. Bild: Märta Thisner

Nadja Hjorton blir ny konstnärlig chef på Regionteater Väst

Hon har en lång bakgrund inom scenkonst, både i Sverige och utomlands. Nu blir Nadja Hjorton ny konstnärlig chef på Regionteater Väst.
– Vi måste få syn på privilegier och maktstrukturer och aktivt arbeta med att spränga dem på olika sätt, säger Nadja Hjorton.

Under onsdagen kom Regionteater Väst med beskedet om att Nadja Hjorton tillträder som ny konstnärlig chef för Regionteater Västs produktionshus i Uddevalla. Hon börjar till våren 2021 och ersätter då nuvarande chefen Lars Melin.

– Det känns väldigt kul och jättespännande. Det är ett stort förtroende att få, säger Nadja Hjorton.

Nadja Hjorton

Vem? Nadja Hjorton har en bakgrund som dansare, koreograf och regissör. Hon har de senaste 15 åren skapat, initierat och medverkat i över 20 scenkonstverk.

Vad? Ämnen som hon behandlar och lyfter i sina föreställningar är bland annat maktstrukturer, sexualitet och humor.

Aktuell med? Den senaste föreställningen hon regisserat heter ”Äta djur” som sattes upp på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och är en poetisk föreställning som belyser livets förgänglighet, vad för typ av kött vi äter och hur allt kunde ha sett ut om det var tvärtom.

Mångfald kommer vara centralt

Nadja Hjorton förklarar att hon vill fortsätta bygga på det arbetet och den erfarenheten som redan finns på Regionteater Väst gällande mångfald och ungdomsscenkonst. Mångfaldsarbetet är mycket viktigt enligt Nadja Hjorton och hon tror att det kommer vara en stor men lärorik utmaning på många sätt.

– Det handlar mycket om vilka som bjuds in och får arbeta på platsen och vilken tematik man jobbar med. Även att kunna identifiera sina blind spots – att få syn på privilegier och maktstrukturer och arbeta aktivt med att spränga dem på olika sätt, säger hon.

LÄS MER: Recension: "MILF – Atalante"

LÄS MER: Plattform ska minska bristen på mångfald

Nadja Hjorton är en regissör, koreograf och dansare som de senaste 15 åren rört sig mellan det fria scenkonstlivet och institutioner. Bild: Märta Thisner
Nadja Hjorton är en regissör, koreograf och dansare som de senaste 15 åren rört sig mellan det fria scenkonstlivet och institutioner. Bild: Märta Thisner

En annan aspekt som Nadja Hjorton ser fram emot är att jobba med den unga målgruppen som Regionteater Väst vänder sig till.

– Det är jättespännande och lyxigt att få vara på en teater som når ut till så otroligt många barn och unga. Man möter en publik som inte valt att se på föreställningen och där handlar det mycket om att ha flera perspektiv på scenkonsten som skapas, säger hon.

”Claima konstens vikt i dessa tider”

Nadja Hjorton lyfter även frågan om hur konsten i dagsläget är extra utsatt på olika sätt. Hon menar att vi lever i en väldigt polariserad värld vilket även syns tydligt i Sverige.

– Vi, scenkonsten och institutioner generellt, har en viktig roll att få vara en plats där samtal, tankar och idéer får finnas och där komplexa och svåra frågor kan ta plats, säger hon.

Enligt henne är det också en utmaning att förhålla sig till vår samtid och lyckas hålla det konstnärliga samtalet levande.

– Det är också ett stort arbete med hur vi på något sätt ska kunna claima konstens vikt i dessa tider. Vi lever i en pandemi just nu men vi måste fortsätta våga hävda konstens roll och egenvärde, säger Nadja Hjorton.

LÄS MER: Vad är öppet och stängt? Få koll på museer, biografer och teatrar

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.