Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moment Group driver bland annat Wallmans. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Moment Group driver bland annat Wallmans. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Nöjesjätten i öppet brev till regeringen: Har ni lämnat oss i sticket?

Nu kräver upplevelseindustrin svar på hur branschen ska överleva. I ett öppet brev till regeringen ställer sig Göteborgsjätten Moment Group frågan om man har blivit lämnade i sticket.
– Det får inte sluta såhär, säger Otto Drakenberg, vd på Moment Group.

Coronapandemin och de politiska beslut som smittspridningen har lett till, har lamslagit stora delar av evenemangsbranschen i Sverige.

Industrin omsätter omkring 414 miljarder kronor och sysselsätter över 90 000 personer, enligt Oxford Economics.

Nu går Moment Group, som är en av de ledande aktörerna inom upplevelseindustrin i Skandinavien och har sitt huvudkontor i Göteborg, ut med ett öppet brev till regeringen i vilket man slår fast att branschen lämnats i "sticket" under pandemin.

”Det har nu gått nästan fem månader sedan förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer infördes, vilket mer eller mindre innebar ett näringsförbud mot alla oss i upplevelsebranschen. Medan andra länder inför stödpaket, tidsramar och plan för återöppnande av branschen har ni, Sveriges regering, fortfarande inte gett svar på vårt eller våra branschkollegors rop på hjälp.”

Otto Drakenberg är vd på Moment Group:

– Vår bransch har de facto belagts med näringsförbud. Sedan början av mars är intäkterna närmast noll och pengarna strömmar ut trots kraftfulla besparingsåtgärder. Det har i princip inte kommunicerats någonting från myndigheternas sida gällande hur vi ska klara av att överleva denna höst trots att de hårda mötesrestriktionerna fortsätter att gälla, säger han och fortsätter:

– Ansvarig minister skulle enligt egen utsago i media höra av sig inom kort, men vi har fortfarande inte hört någonting.

">
Otto Drakenberg, vd på Moment Group. Bild: Moment Group
Otto Drakenberg, vd på Moment Group. Bild: Moment Group

Blickar mot grannländerna

I brevet riktas kritik mot regeringen för att en stor del av upplevelseindustrin lämnades utanför när andra svenska företag fick stödpaket.

Som exempel framhålls att Storbritannien skjutit till 18 miljarder kronor. Den svenska motsvarigheten från kulturrådet låg på 500 miljoner kronor och beskrivs som långt ifrån tillräckligt.

– Titta på våra grannländer Norge och Danmark. De har mycket mer framförhållning när det gäller mötesrestriktionerna och kraftfullare stöd som är väsentligt enklare att söka. Jag vet inte hur många hundratals timmar vi har lagt på att söka stöd bara under våren. Det är otroligt tungrott i Sverige.

När man nu äntrat det tredje kvartalet konstaterar Moment Group att branschen med stormsteg närmar sig ”en total kollaps i total ovisshet huruvida det kommer nya stödpaket. Många av våra branschkollegor flaggar för att man inte vet hur länge man kan överleva.”

– Vårt företag har underhållit och skapat nöje för stora delar av svenska folket sedan 80-talet, anställt tusentals människor och betalat många hundratals miljoner i skatt genom åren. Det får inte sluta såhär, säger Otto Drakenberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.