Anna Rosenström: Något fint händer när epa-dunk möter gangsterrap

Många häpnade när det kom fram att epa-dunkstjärnorna Fröken Snusk och Rasmus Gozzi skulle släppa en låt med rapparen 1.Cuz. Men kombinationen epa-dunk och gangsterrap är inte så galen som man kan tro, menar Anna Rosenström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu har det hänt, det som så många fruktade. Två av de just nu största och mest hatälskade musikstilarna har förenats: gangsterrapen och epa-dunken. För den som missat den sistnämnda genren, som tog över topplistorna i fjol, kan man i korthet beskriva den som en korsning av Basshunter och Eddie Meduza. Eller som eurodance och tuggummipop på steroider med texter om knulla, supa och bilar.

I natt släppte två av de största namnen inom epa-dunk, Rasmus Gozzi och Fröken Snusk, en låt tillsammans med Hässelby-rapparen 1.Cuz. På omslaget är Fröken Snusks rosa balaklava hopsydd med 1.Cuz vita dito. På ena sidan om den lutas en pistol, på andra sidan står två dalahästar. Titeln: ”Från trakten till epan”.

ANNONS

Det kan tyckas som en oväntad kombination till en början. Men faktum är att Fröken Snusks nationalromantiska raggarpop och den svenska gangsterrapgenren som 1.Cuz verkar inom har en del gemensamt.

De catchiga refrängerna exempelvis, är svåra att värja sig emot och en av anledningarna till att båda musikstilarna blivit så framgångsrika. Det grova språket är en annan. I båda genrerna finns en slags chockfaktor som drar unga lyssnare till sig, och för all del ett (ibland rätt så rågat) mått av sexism. I Rasmus Gozzis och Fröken Snusks megahit ”Rid mig som en dalahäst” kallas tjejerna för ”luder” och när deras samarbete med 1.Cuz uppmärksammades av Instagram-kontot Rappnyheter tidigare i veckan svarade hiphopstjärnan i kommentarerna att det var självklart att samarbeta med Fröken Snusk med orden ”Har ni sett hennes” och en persikoemoji (det vill säga röv) efter.

En väsentlig skillnad är förstås att epa-dunken till stor del är ironisk skämtmusik och gangsterrapen i högsta grad är på allvar.

Rap är heller inte något helt främmande inom epa-dunken. Artisten Loam med sina partylåtar gränsar till hiphop och på hans största hit ”Fakka ur” gästar Märsta-rapparen Adaam. Även Mello-aktuella Elov & Beny rappar tidvis, även om de håller ungefär samma konstnärliga nivå som amatörrapparna vars låtar vi nittiotalister skickade till varandra på msn runt 2005.

En väsentlig skillnad är förstås att epa-dunken till stor del är ironisk skämtmusik och gangsterrapen i högsta grad är på allvar, även om dess texter inte automatiskt ska tas för sanningar. Men däremot har de båda genrerna ytterligare en gemensam nämnare i att de skildrar områden som präglas av utanförskap: förorten och landsbygden, om än på olika sätt.

ANNONS

Och trots att ”Från trakten till epan” över lag är en anskrämlig låt (förutom refrängen, den är objektivt bra) är det ändå något fint i att två motpoler kan enas på detta vis. Och självklart ska det inte ske genom något annat än en riktig suparlåt, till vilken vi kan festa bort våra bekymmer, glömma varandras olikheter för en stund och sjunga med i 1.Cuz eskapistiska rader:

”Ställ upp shottarna låt oss dela / krydda glaset så vi kan snea / öppna strupen så vi kan svepa / i från takten ner till din epa”.

LÄS MER:Så blev epa-dunk en topplistesuccé

LÄS MER:Epadunk-stjärnan Fröken Snusk: ”Många tycker att texterna är lite grova”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS