Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Olof Ohlsson/Kollage.

Johan Lindqvist: Någonting gick sönder i dag – men vi kan laga det

Årets tema på Bokmässan är bildning. Bättre verktyg mot extremism finns inte, skriver GP:s Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Situationen är helt absurd. Jag är högst upp i ett av Gothia-tornen. Inne på Liseberg vräker sig Helix runt i sin galna bana, från tornet bredvid hänger den märkliga poolen ut från fasaden. Några badar. Trampar turkost vatten långt ovanför polisernas alla vita hjälmar.  Andra äter sin räkmacka och dricker ett glas vin. Några motdemonstranter har letat sig upp i baren och firar någon slags tidig seger. NMR-demonstranterna är för ögonblicket intryckta vid Focus-huset, men snart ska det smälla när de ger sig på såväl journalister som poliser.

Vi som är inne på mässan uppmanas stanna här. I de vanligtvis trånga gångarna är det glest med folk, till och med lokalkonkurrentens stora, surrande maskot kan röra sig mellan montrarna med stort svängrum. Än så länge vet ingen hur det här dygnet ska sluta.

Helt klart är ändå att det är någonting som går sönder den här lördagen. Trots alla vi som är ute på gatorna för att manifestera människovärdet och skydda vår stad. Trots att vi fortsätter ha vår Bokmässa. Samtalen har pågått här inne hela dagen. Hotet har varit påtagligt, viljan att visa att vi kan hantera det tydlig.

Jag känner en tacksamhet mot polisen. Jag känner stolthet över mina journalistkollegor som är därute och rapporterar och därmed faktiskt också i praktiken värnar det fria ordet.
Ordets makt är stor. Årets tema på Bokmässan är bildning. Bättre verktyg mot extremism finns inte. I alla fall inte i det långa loppet.

De kommande veckorna och månaderna får utvisa såväl hur juridiken lyckats hantera det som hände i dag, men också hur Nya tiders närvaro på mässan och sedan NMR-demonstrationen precis utanför dörrarna påverkar Bokmässans framtid.

När jag pratade med författaren David Lagercrantz nyligen menade han att Bokmässan är besudlad och att skadan är irreparabel. Jag vet inte om det stämmer, men Bokmässans ledning har en hel del att fundera över. Av förklarliga skäl valde många besökare att stanna hemma i år. Kanske krävs det att man kastar ut Nya tider och andra extrema krafter en gång för alla för att besökarna ska komma åter.

Och för att NMR inte ska känna att det här är deras spelplan.

Och hur resonerar de stora förlagen? Vill de fortsätta lägga tid och resurser på att komma hit eller är det kanske så att man tar steget, börjar om från början och startar en ny Bokmässa i Stockholm? Det vore naturligtvis tråkigt, men alls inte otänkbart.

Just nu är ändå min enda önskan att vi tar oss ur den här dagen hela, trygga och med värdigheten i behåll. Sedan är det allas vårt ansvar att ta hand om framtiden. Någonting gick sönder i dag. Men tillsammans kan vi laga det.