Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomma hyllor vid toalettpappret på ICA Maxi i Lerum. Bild: Adam Ihse / TT
Tomma hyllor vid toalettpappret på ICA Maxi i Lerum. Bild: Adam Ihse / TT

Johan Wanloo: När världen rasar vill vi bara torka rumpan

Hamstrandet av toalettpapper visar hur dumma vi är som kollektiv. Varför annars detta otroliga behov av att trygga den personliga intimhygienen ett halvår framåt. Det undrar GP:s Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Alla borde inte få flyga

LÄS MER: Bara kända människor borde få twittra

Det är mycket vi egentligen inte kan veta om coronavirusets konsekvenser för samhället. Vi kan gissa mer eller mindre kvalificerat om hur många som kommer gå i konkurs, bli arbetslösa eller svårt sjuka. En sak kan vi däremot vara helt säkra på. De allra flesta av oss har tillgång till en dusch. Således är behovet att hamstra toalettpapper noll och intet.

Det är värt att tänka på när du funderar på att plocka det sista paketet Lambi från hyllan. För det är när vi ställs inför stora prövningar det visar sig vilka sorts människor vi egentligen är. Vad vi är gjorda av. Vad som är viktigt. Med facit i hand så är tydligen det viktigaste toalettpapper. Samhället må rasa därute – men våra stjärtar måste vara torkade när det händer.

Först trodde jag det där att folk hamstrade toalettpapper mest var någon slags vandringssägen på Twitter. Tills jag med egna ögon fick se hur toalettpappershyllan i min lokala mataffär gapade helt tom. Det var så absurt att jag var tvungen att ta ett foto och skicka till min fru. Som för att säga ”Kolla, folk gör det verkligen".

Historien kommer förmodligen mest himla med ögonen och skaka på huvudet.

Trots att representanter för toalettpappersindustrin kände sig nödgade att försäkra folk om kapaciteten var hög och att någon brist inte var sannolik packade folk sina kundvagnar till bristningsgränsen.

Så varför detta otroliga behov av att trygga den personliga intimhygienen ett halvår framåt? För att svenskarna när de upplever ett gemensamt hot tyvärr inte alls visade sig vara så solidariska som de gärna trodde. Tvärtom är vi tydligen själviska och lättlurade roffare. I en tid då samarbete bokstavligen är vägen till överlevnad gör vi tvärtom. Det säger också att vi tyvärr, på en kollektiv nivå, är så korkade att vi inte fattar att om toalettpappret är slut är det bara att sätta sig på huk och duscha sig i rumpan.

I söndags stod hyllorna tomma. I måndags gick jag och handlade igen. Då hade tydligen leveransen kommit eftersom de närmast demonstrativt fyllt en extra hylla med enbart toalettpapper och ställt mitt i affären. Som för att säga ”Kolla, just detta behöver ni inte vara oroliga för. Här finns Lambi så det räcker till alla!”. Historiens dom över de som hamstrade toalettpapper kommer bli hård. Nej, stryk det. Historien kommer förmodligen mest himla med ögonen och skaka på huvudet.

LÄS MER: Svensken är besatt av döden