Nina Morby: Myterna om Göteborg måste dödas

Nära till havet, bra nattklubbar och ett levande kulturliv. Myterna om Göteborg är många och insikten om att de inte stämmer har varit smärtsam för GP:s Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Det är inte Malmö det är fel på, det är mig” konstaterar DN:s Kristina Lindquist ödmjukt i sin krönika om varför det är en ständig förolämpning att inte bo i huvudstaden (20/3).

Efter att jag själv flyttade från Malmö till Sveriges ”lilla London” för snart två år sedan kan jag bara konstatera att motsatsen gäller för mig.

Det är inte mig det är fel på. Det är Göteborg.

Det finns mycket att säga om denna stad, men att den lever upp till sina förväntningar är inte en av dem. I alla fall inte om ens uppfattning uteslutande baserats på att serieåka Flumeride som 7-åring samt tiotusen timmar av Håkan Hellströms Göteborgsonani.

ANNONS

Det räcker med att ta spårvagnen till Järntorget för att se att Nordhemsgatan inte leder rakt in i himlen, utan rätt ner på Stena Lines ljudförorenade parkeringsplats. Och när vi ändå är där: passa på att konstatera att Sernekes bidrag i vår nationella kukmätartävling liknar mer en lobotomerad gråsugga en än värdig statusmarkör.

Listan kan fortsätta i all oändlighet, men låt oss fokusera på det viktigaste: De fyra största luftslotten jag såg sprängas strax efter att jag registrerat min nya hemort hos Skatteverket.

1) Göteborg ligger precis vid havet.

Alla exilgöteborgare jag någonsin träffat pratar om havet, hela tiden, oavbrutet. Men de pratar inte om hur jobbigt det är att ta sig dit, förrän man flyttat hit. Då är det allt de pratar om. Ändå kom det som en rejäl käftsmäll mitt under rötmånadens allra rötigaste rötvärme, att vi billösa hänvisas till Dantes nionde krets (11:ans spårvagn i augusti) i 45 minuter för att skölja av oss svetten bland brännmaneterna. Om det var värt det? Fråga vem som helst med residens öster om Sandarna, som utan tvekan befann sig på den försenade vagnen hem.

Menar ni på fullaste allvar att mediabaren på Yaki-Da, detta trendkänsliga hipsterhål, är där jag förväntas känna mig som en del av staden?

2) Göteborg är en bra stad att vara singel i.

Tack och lov befinner jag mig inte på marknaden, men i egenskap av romantikens främsta pr-agent har jag lovat att uppmärksamma mina singelvänners mest akuta problem med denna stad: Den suger att vara singel i. Är det på grund av att Göteborgskillarna ”dejtar som lantisar” och stadgar sig redan på mellanstadiet, eller kan det bero på att staden inte har en enda bra nattklubb? Därom tvista de desperata.

ANNONS

3) Göteborg har ett kul och varierat uteliv.

På tal om nattklubbarna. Absolut, det finns hundra klubbar för den som föredrar Summerbursts lineup från 2017. För oss som vägrar erkänna att indien är död finns...vad? Menar ni på fullaste allvar att mediabaren på Yaki-Da, detta trendkänsliga hipsterhål, är där jag förväntas känna mig som en del av staden? Pustervik har förvisso bra musik, synd bara att medelåldern är folk födda efter att Lotta Engberg blev ihop med Soldoktorn.

4) Göteborg har ett levande och rikt kulturliv.

Göteborgs kulturliv är svårslaget, men det är också ett skepp som får Floating Saigon att framstå som vattentät. Bara det senaste året har hyreshöjningar mot Röda Sten, Folkteatern, Hagabion, KKV och Konstepidemin hotat verksamheternas existens. Får drömmar plats i Göteborg? Det beror på om du heter Petter Stordalen eller inte.

Och ni som redan börjat författa mejlet om vilken flyttfirma som är billigast: Tack, men bespara er besväret. Grejen med denna stad är att vi som bor här när en oförklarlig kärlek till allt det fula och defekta, till måsarna på steroider, vädergudarnas förbannelse och kollektivtrafikens usla biljettkontrollsystem. Allt som gör Göteborg till vad det är.

ANNONS

Viktigast är såklart att vi alla är rörande överens om att vi har det bättre här än i Stockholm. Det är värt mer än alla lyftkranar i världen.

LÄS MER:Karlatornet kan bli Göteborgs fulaste byggnad

LÄS MER:Göteborg har pengar – sluta banta kulturlivet

LÄS MER:Hotet mot Folk är ett steg närmre Stordalens dröm

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS