Jan Christensen bemöter Kristian Wedels recension av ”Göteborg genom tiderna”.
Jan Christensen bemöter Kristian Wedels recension av ”Göteborg genom tiderna”. Bild: Robin Aron / Collage

Myten om Göteborgsandan måste granskas kritiskt

Göteborgsandan förtjänar att granskas sakligt – men Göteborgianaredaktören Kristian Wedel låter rang gå före argument. Det skriver Jan Christensen, redaktör för ”Göteborg genom tiderna”.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Som historiker med ett kritiskt uppdrag riskerar man att bli glädjedödare, inte minst i jubileumstider, då klang- och jubelstämning förväntas. Herr Göteborgianaredaktören Kristian Wedel tycks finna mitt ena bidrag till antologin ”Göteborg genom tiderna” som snudd på förargelseväckande.

LÄS MER:Recension: ”Göteborg genom tiderna”, red: Jan Christensen med flera

Men i stället för att diskutera sakfrågan – verklighetsunderlaget för begreppet Göteborgsandan – tillämpar Wedel en arrogant debatteknik där rang ges företräde framför argument. Vem som talar blir viktigare än vad som sägs. Docenten bör således tiga i professorernas församling.

Som framgår av mitt antologibidrag är jag dock inte den förste att ifrågasätta den seglivade myten om den unika Göteborgsandan. Ett exempel bland många är Ernst Jungen, socialdemokratisk ordförande i Göteborgs stadsfullmäktige under nästan trettio år. Härtill kommer att socialdemokratiska Ny Tid alltsedan starten 1892 och långt in på 1900-talet polemiserade mot föreställningen att Göteborg kännetecknades av ovanligt goda relationer mellan överhet och underklass. I själva verket var, framhöll Ny Tid, stadens arbetsgivare de hårdaste och mest oförsonliga i hela landet.

ANNONS

LÄS MER:Kulturredaktionens bästa böcker att läsa i sommar

Det har alltså funnits andra bilder av Göteborg än den som ständigt traderas. Denna den tidiga arbetarrörelsens opinion borde självfallet ha vägts in i berättelsen om Göteborg.

Mitt ärende har dock inte varit att, som Wedel insinuerar, underkänna hela den utomordentliga forskning som stadens ledande ekonomhistoriker bedrivit. Däremot har jag tagit mig friheten att påpeka att det mesta av det som hittills skrivits om Göteborgsandan inte bara lider av stora brister vad källkritik beträffar, utan också på ett systematiskt sätt bortsett från alla de röster ur det förflutna som stör bilden av Göteborg som den goda medborgarandans stad framför andra.

Det är givetvis upp till var och en att med argument bestrida denna min slutsats, men att bara likt Göteborgianaredaktören reflexmässigt sätta större tilltro till den med högst titulatur, är lika absurt som om undertecknad skulle ha hävdat att docenters utsagor alltid väger tyngre än vad populärhistoriker har att säga.

LÄS MER:Bubbel och halv special – så firade göteborgarna stadens 400-årsdag

LÄS MER:Korvätare och kravaller

Om skribenten:

Jan Christensen är docent i historia vid Göteborgs universitet och redaktör för ”Göteborg genom tiderna – nedslag i stadens sociala och politiska historia (Daidalos 2021).

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS