Det löpande bandet håller ett högt tempo. Händer rycker snabbt i byxor, halsdukar, tröjor och kjolar för att sortera ut vad som går att sälja i butik. Den stora majoriteten faller direkt ner i en stor säck i väntan på att skeppas iväg. De kommer inte att nå svenska butiker utan i huvudsak återanvändas och återvinnas utomlands.
LÄS MER: 20 böcker att se fram emot våren 2020
Myrorna i Göteborg, som ansvarar för södra Sverige, får in ungefär 40 ton kläder i veckan. Därtill får de in ungefär 10 ton inredning. En kategori som innehåller sånt som tallrikar, elprylar och böcker. Det kan vara svårt att visualisera hur stora mängder det faktiskt rör sig om, men runt om inne på lagret står stora postburar, knappt två meter höga. De rymmer ungefär 175 kilo.
– Det är bara i Göteborg. Sen har vi i Stockholm också och en liten produktion i Umeå, säger Marie Larsson, kvalitetssamordnare.
Gott skick på det mesta som kommer in
Personalen står vid olika stationer och arbetar. Vid ett bord vänder och vrider Mona Holm omsorgsfullt på böcker. Hennes jobb är att värdera litteraturen.
– Vi får in väldigt mycket fint. Kolla på den här interaktiva barnboken. Den ser helt orörd ut, säger hon och håller upp boken som en författare under en signering.
Kollegan Johanna Nydén fyller i.
– Men just barnböcker kan vara väldigt slitet. En del är välanvänt med trasiga ryggar och kanske bitmärken om det är för mindre barn.
Men visst ska väl barnböcker läsas lite med munnen också?
– Ja, det får man gärna göra men då säljer vi dem inte vidare. Då tänker vi på hygien och så.
Danielle Steel dominerar på bokbordet
Trots att kvaliteten är relativt hög på de böcker som kommer in är det ändå mycket som till slut hamnar i pappersåtervinningen. Myrorna mäter inte litteraturen specifikt, men ungefär 75 procent av allt som kommer in går till återvinning. I böckernas fall innebär det att de blir till pappersmassa.
– Men vi säljer mer än en miljon böcker per år, säger Marie Larsson.
Med tanke på att böcker är så heligt för många, tror du att folk blir ledsna när de förstår att det är en stor del som hamnar i sopkärlet?
– Jag tror att många kanske inte förstår hur mycket som faktiskt sorteras bort, men samtidigt måste vi också tänka på våra butiker. Skulle vi ta tillvara på alla böcker som kommer in och placera i butik skulle det bli väldigt oattraktivt.
En del böcker är helt enkelt svåra att sälja. Till exempel lexikon och uppslagsverk, eller romaner från 1980- och 90-talen. När frågan dyker upp om någon bok eller författare är överrepresenterad är svaret tydligt. Nästan i mun på varandra säger de:
LÄS MER: Succéförfattaren som helst inte vill synas
– Danielle Steel!
– Nu jobbar jag inte ofta på bok, men jag ser dem ändå hela tiden. Det är som att de svävar runt, säger Marie Larsson.
– Ja, det finns väl också tvåhundratusen olika titlar, säger Mona Holm lite skämtsamt.

Författare ber om hjälp
Vissa böcker får Myrorna in i tusentals exemplar. Då hamnar troligen majoriteten i återvinningen, förklarar Marie Larsson. Ibland får de även frågan från författare om att ta emot överblivna böcker som inte har sålts eller nått butiker – de tackar i princip alltid nej.
LÄS MER: Fynda inredning på loppis och secondhand
Så om man vill ge bort böcker men tycker att det är svårt att värdera själv. Är det något ni verkligen inte vill ha in?
– Lexikon och uppslagsverk kan man faktiskt sortera bort direkt om man har en återvinningscentral nära. För det tar väldigt stor plats. Ofta är de inte kompletta och det finns ingen stark efterfrågan, säger Marie Larsson.
Böcker som säljer bra:
Faktaböcker
Studentlitteratur
Det som fortfarande säljs nytt i bokhandlar i dag
Retroböcker som är svåra att få tag på och kan ha samlarvärde
Moderna kokböcker
Välbehållna barnböcker
Böcker som säljer dåligt:
Lexikon
Uppslagsverk
Ofullständiga serier
Skönlitteratur som inte är nysläppt. I synnerhet romaner från 80- och 90-talet.
Slitna böcker
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.