Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Myrorna: Ge oss gärna böcker – men inte Danielle Steel

Studentlitteratur och moderna kokböcker är populärt. Men uppslagsverk och böcker av Danielle Steel blir pappersmassa. GP har åkt till Myrornas produktionslager för att reda ut vad som händer med böckerna vi skänker.

Det löpande bandet håller ett högt tempo. Händer rycker snabbt i byxor, halsdukar, tröjor och kjolar för att sortera ut vad som går att sälja i butik. Den stora majoriteten faller direkt ner i en stor säck i väntan på att skeppas iväg. De kommer inte att nå svenska butiker utan i huvudsak återanvändas och återvinnas utomlands.

LÄS MER: 20 böcker att se fram emot våren 2020

Myrorna i Göteborg, som ansvarar för södra Sverige, får in ungefär 40 ton kläder i veckan. Därtill får de in ungefär 10 ton inredning. En kategori som innehåller sånt som tallrikar, elprylar och böcker. Det kan vara svårt att visualisera hur stora mängder det faktiskt rör sig om, men runt om inne på lagret står stora postburar, knappt två meter höga. De rymmer ungefär 175 kilo.

– Det är bara i Göteborg. Sen har vi i Stockholm också och en liten produktion i Umeå, säger Marie Larsson, kvalitetssamordnare.

Gott skick på det mesta som kommer in

Personalen står vid olika stationer och arbetar. Vid ett bord vänder och vrider Mona Holm omsorgsfullt på böcker. Hennes jobb är att värdera litteraturen.

– Vi får in väldigt mycket fint. Kolla på den här interaktiva barnboken. Den ser helt orörd ut, säger hon och håller upp boken som en författare under en signering.

Kollegan Johanna Nydén fyller i.

– Men just barnböcker kan vara väldigt slitet. En del är välanvänt med trasiga ryggar och kanske bitmärken om det är för mindre barn.

Men visst ska väl barnböcker läsas lite med munnen också?

– Ja, det får man gärna göra men då säljer vi dem inte vidare. Då tänker vi på hygien och så.

Danielle Steel dominerar på bokbordet

Trots att kvaliteten är relativt hög på de böcker som kommer in är det ändå mycket som till slut hamnar i pappersåtervinningen. Myrorna mäter inte litteraturen specifikt, men ungefär 75 procent av allt som kommer in går till återvinning. I böckernas fall innebär det att de blir till pappersmassa.

– Men vi säljer mer än en miljon böcker per år, säger Marie Larsson.

Med tanke på att böcker är så heligt för många, tror du att folk blir ledsna när de förstår att det är en stor del som hamnar i sopkärlet?

– Jag tror att många kanske inte förstår hur mycket som faktiskt sorteras bort, men samtidigt måste vi också tänka på våra butiker. Skulle vi ta tillvara på alla böcker som kommer in och placera i butik skulle det bli väldigt oattraktivt.

En del böcker är helt enkelt svåra att sälja. Till exempel lexikon och uppslagsverk, eller romaner från 1980- och 90-talen. När frågan dyker upp om någon bok eller författare är överrepresenterad är svaret tydligt. Nästan i mun på varandra säger de:

LÄS MER: Succéförfattaren som helst inte vill synas

– Danielle Steel!

– Nu jobbar jag inte ofta på bok, men jag ser dem ändå hela tiden. Det är som att de svävar runt, säger Marie Larsson.

– Ja, det finns väl också tvåhundratusen olika titlar, säger Mona Holm lite skämtsamt.

Amerikanen Danielle Steel är en av världens genom tiderna bäst säljande författare. Hon har skrivit både romaner och barnböcker. Mest känd är hon nog för sina kärleksromaner. Hon har en hisnande produktion och har skrivit runt 180 böcker. Bild: D. ROSS CAMERON
Amerikanen Danielle Steel är en av världens genom tiderna bäst säljande författare. Hon har skrivit både romaner och barnböcker. Mest känd är hon nog för sina kärleksromaner. Hon har en hisnande produktion och har skrivit runt 180 böcker. Bild: D. ROSS CAMERON

Författare ber om hjälp

Vissa böcker får Myrorna in i tusentals exemplar. Då hamnar troligen majoriteten i återvinningen, förklarar Marie Larsson. Ibland får de även frågan från författare om att ta emot överblivna böcker som inte har sålts eller nått butiker – de tackar i princip alltid nej.

LÄS MER: Fynda inredning på loppis och secondhand

Så om man vill ge bort böcker men tycker att det är svårt att värdera själv. Är det något ni verkligen inte vill ha in?

– Lexikon och uppslagsverk kan man faktiskt sortera bort direkt om man har en återvinningscentral nära. För det tar väldigt stor plats. Ofta är de inte kompletta och det finns ingen stark efterfrågan, säger Marie Larsson.

Böcker som säljer bra:

Faktaböcker

Studentlitteratur

Det som fortfarande säljs nytt i bokhandlar i dag

Retroböcker som är svåra att få tag på och kan ha samlarvärde

Moderna kokböcker

Välbehållna barnböcker

Böcker som säljer dåligt:

Lexikon

Uppslagsverk

Ofullständiga serier

Skönlitteratur som inte är nysläppt. I synnerhet romaner från 80- och 90-talet.

Slitna böcker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.