Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Professor Dumbledore var med på forskaruppropet för klimatet. Bilden visar en skådespelare utklädd till rektorn av Hogwarts vid en utgivning av Harry Potterboken Fenixordern 2003.  Bild: ADAM BUTLER
Professor Dumbledore var med på forskaruppropet för klimatet. Bilden visar en skådespelare utklädd till rektorn av Hogwarts vid en utgivning av Harry Potterboken Fenixordern 2003. Bild: ADAM BUTLER

Musse Pigg och Professor Dumbledore namngavs som klimatforskare

Bland de 11 000 forskare som skrivit under på listan för klimatet som publicerades i veckan i tidningen Bioscience finns några oväntade representanter. Musse Pigg och professor Albus Dumbledore är två av namnen som gjort att artikeln med listan nu tillfälligt blockerats från läsning.
Listans iniativtagare, Oregon State University meddelar att "stödet från den samlade forskarvärlden kvarstår".

LÄS MER: Forskare: Akut klimatkris på jorden

Bilder av Musse Pigg iklädd examenshatt sprider sig på Twitter. Detta sedan seriefiguren, som representant från "universitetet för de blinda i Namibia", visat sig vara ett av alla de drygt 11 000 forskarnamn som har skrivit under det uppmärksammade uppropet att utlysa klimatnödläge.

Totalt hittades och rensades 34 felaktiga namn bort varav de flesta var dubbletter, uppger Oregon State University i ett uttalande. Det skriver tidningen The Australian.

Det var de två ekologerna William Ripple och Christopher Wolf från Oregon State University som tog initativ till artikeln som uppmanar till klimatnödläge. Artikeln publicerades i tidskriften Bioscience i tisdags och fick stor uppmärksamhet världen över. Den har skrivits under av forskare inom områden som mikrobiologi, glaciologi och oceanografi. Och magi. Självaste rektorn på Hogwarts, professor Albus Dumbledore, är nämligen tillsammans med Musse Pigg ett av de felaktiga namn som hade smugit sig in på listan. Utöver dessa två fanns representanter inom sexologi och zoologi, där en representant på listan, Araminta Aardvark, har ett efternamn som också är det engelska namnet på djuret jordsvin.

Möter kritik

Artikeln är skriven som ett nödrop från forskarvärlden där inledningen i texten trycker på att forskare har en moralisk skyldighet att varna för hoten och "säga som det är" och nu kritiseras artikeln på grund av de felaktiga namnen.

William Ripple har beklagat snedsteget för den kanadensiska tidningen CBC och skriver till tidningen i ett mail att de tidigare verifierat namnen genom en fyrstegsprocess, men att Musse Piggs namnunderskrift måste ha "fallit mellan stolarna".

De marginellt antal felaktiga namnen på listan till trots, så trycker Oregon State University ändå på deklarationen och att storleken av stödet från världens hela vetenskapliga samhälle kvarstår.

Under torsdagen blockerades artikeln för vidare läsning tills dess att alla felaktiga namn är borttagna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.