Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Musikproducenten Phil Spector är död

Musikproducenten Phil Spector är död i sviterna av covid-19, rapporterar TMZ. Han satt i fängelse dömd för ett mord han begick 2003.

Phil Spector är död. Det var sajten TMZ som var först med att berätta att den legendariske musikproducenten gått bort i sviterna av covid-19, något som senare bekräftades av myndigheter.

Phil Spector står som producent för en rad världshits, bland annat var han med och producerade Beatles legendariska skiva Let it Be. Han samarbetade också med en lång rad andra artister, som The Teddy Bears, The Ronettes och The Ramones. Hans karakteristiska sätt att producera låtar som en ”ljudvägg” har blivit världskänt.

Dömdes för mord 2009

1974 var Spector med om en svår bilolycka, där han kastades ut genom framrutan och ådrog sig kraftiga huvudskador, enligt BBC.

Phil Spector dömdes 2009 till minst 19 års fängelse för mordet på en 40-årig skådespelare, som hittades skjuten inne i Spectors mansion sex år tidigare. Han dömdes till andra gradens mord, en lägre grad enligt det amerikanska rättssystemet.

Under de senaste åren har det kommit flera rapporter om Spectors allt sämre hälsa, bland annat ska han ha förlorat förmågan att tala, något som bland annat Daily Mirror rapporterat om.

Bortgången bekräftas av myndigheter

Under söndagen avled Phil Spector i sviterna av covid-19, enligt uppgifter till TMZ förflyttades han från fängelset till ett sjukhus. Dödsfallet bekräftas av Kaliforniens fängelsemyndighet, CDCR.

"California Health Care Facilitys fånge Phillip Spector dödförklarades den 16 januari 2021 på ett sjukhus. Hans officiella dödsorsak kommer att fastställas av en medicinsk undersökning” skriver de, enligt BBC.

Phil Spector blev 81 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.