Råndömda Dree Low prisades både av Musikförläggarna och P3 Guld förra året.
Råndömda Dree Low prisades både av Musikförläggarna och P3 Guld förra året. Bild: Adam Ihse/TT

Musikförläggarna tar ställning i frågan om verk och person

Efter debatten om gangsterrappen väljer Musikförläggarna nu att sluta dela ut sitt pris till dömda gärningspersoner, vilket SVT var först med att rapportera om.

ANNONS
|

– Syftet med riktlinjerna är att säkra en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö i branschen, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Från och med i höst ska inte ”förövare eller gärningsmän” kunna få Musikförläggarnas årliga pris. Under det senaste året har det pågått en intensiv debatt om huruvida det går att skilja på verk och person.

Särskilt uppmärksammat blev P3 Guld-galan, som tilldelade artisten Yasin utmärkelserna årets artist och årets hiphop, medan han satt häktad misstänkt för stämpling till människorov.

Musikförläggarnas pris för årets låt förra året fick kritik för att det gick till råndömda Dree Low. Efter det meddelade branschorganisationen att man skulle se över sina riktlinjer. Idag gick alltså musikförläggarna ut med att man ändrar villkoren.

ANNONS

– Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Kerstin Mangert, Musikförläggarnas ordförande
Kerstin Mangert, Musikförläggarnas ordförande. Foto: Model House

Inte bara dömda

Men exakt hur de här riktlinjerna ska se ut och vem som anses vara förövare eller gärningsman är ännu inte helt klart. Det förslag som nu diskuteras handlar om upphovspersoner som befinner sig i en rättsprocess eller avtjänar ett straff under utgivningsperioden, som räknas från ett år tillbaka från nomineringstillfället.

Vilken typ av brott det kan röra sig om?

– Vi har inte tagit ställning till det än. Vi kommer att hämta in synpunkter från medlemmar och branschkollegor om vilka gränsdragningar som ska göras.

Riktlinjerna ska vara helt klara till november, då årets prisutdelning tar plats.

Grammisgalan och P3 Guld hakar inte på

– Sveriges Radio har inte någon kommentar kring Musikförläggarnas beslut och de påverkar heller inte Sveriges Radios hållning kring musikpriser som är oförändrad, meddelar Musikchef Anna-Karin Larsson via mail.

– Vi följer förstås Musikförläggarnas beslut med intresse. Som branschkollegor har vi naturligtvis en dialog tillsammans men Grammis har i nuläget inte fattat några sådana beslut, skriver Lisa Cronstedt, projektledare för Grammisgalan i sms till GP Kultur.

ANNONS

LÄS MER:Gangsterrappen lever upp till vita människors rädsla

LÄS MER:Kulturministern vill inte utreda gangsterrap

LÄS MER:Mord, gangsterrap och lyxkläder i mobilföretagets spår

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS