Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Museum i Lund vill ta över siamesiska tvillingarna

Trots massiva protester har Västarvet fortsatt processen med att begrava Naturhistoriskas siamesiska tvillingar. Nu erbjuder sig ett museum i Lund att ta över de omkring 100 mänskliga kvarlevor som striden gäller.

Protesterna har varit många mot Västarvets beslut att gallra ut mänskliga kvarlevor från sina samlingar, främst från Naturhistoriska museet i Göteborg.

Tvisten handlar om ett hundratal föremål, däribland de välkända siamesiska tvillingarna, som enligt Västarvets ledning ska kremeras och gravsättas i en minneslund.

LÄS MER: Nu ska Naturhistoriskas siamesiska tvillingar kremeras

Nu erbjuder sig Lunds historiska museum att ta emot de gallrade mänskliga kvarlevorna, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi kände att gallrar man bort dessa visserligen anonyma kvarlevorna, så tar vi också bort alla möjligheter att berätta deras historia, säger Per Karsten, museichef på Lunds historiska museum, till Sveriges Radio.

JO-anmälan

Han är tydlig med sin åsikt om utgallringen.

– Som individ, forskare och museiman så blir man otroligt upprörd, man blir förbannad, säger han till Sveriges Radio.

Huruvida Västarvet tänker hörsamma erbjudandet från museet är oklart. Den politiska ledningen hänvisar till tjänstemännen, som säger till Sveriges Radio att man ska diskutera frågan.

GP har i flera artiklar skrivit om det omdebatterade beslutet. Tjänstemän vid Naturhistoriska museet har kritiserat beslutet och JO-anmälde tidigare i år Västarvets ledning för brott mot museilagen. Justitieombudsmannen valde dock att inte gå vidare med anmälan.

Kan ha begravts

I november tog Göteborgs kyrkogårdar emot en beställning på kremation av tvillingparet och ett förarbete påbörjades. Processen stoppades tillfälligt av en privatperson, men den 22 november meddelade Gunilla Eliasson, förvaltningschef på Västarvet, att processen kommer att fortsätta som planerat.

När begravningen ska ske, eller om den redan har genomförts, är oklart.

LÄS MER: I Göteborg rensas fostren bort – i Köpenhamn ställs de ut

LÄS MER: Utländsk kritik mot svensk museigallring

LÄS MER: Behåll de mänskliga kvarlevorna på Naturhistoriska

Fakta: Mänskliga kvarlevor på museer

Naturhistoriska museet är långt ifrån ensamma om att ha mänskliga kvarlevor i sina samlingar. Under 1800- och 1900-talen var det vanligt att exempelvis organ och skelett kom till Sveriges museer från hela världen. Kvarlevor som sedan ställdes ut eller användes för medicinsk forskning.

Enbart statens historiska museer i Stockholm har i dag 15 ton skelettmaterial.

I dag har dock synen på insamling och hantering av mänskliga kvarlevor förändrats och förra året fick Riksantikvarieämbetet i uppdrag av regeringen att ta fram en handledning för hur museerna ska behandla sina kvarlevor. Den ska offentliggöras i januari 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.