Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Museichef köps ut för miljoner

Världskulturmuseets chef Jette Sandahl får 1,75 miljoner kronor i avgångsvederlag. Hennes arbetsgivare anser att det är omöjligt att ha henne kvar som chef.
Överenskommelsen som undertecknades redan i somras har inte varit känd förrän nu.
När Jette Sandahl i augusti meddelade att hon slutar på Världskulturmuseet var den officiella förklaringen att hennes sexåriga förordnande snart var till ända. Arbetsgivaren, Statens museer för världskultur, SMVK, menade att uppbyggnadsfasen var avslutad och att det därför kändes naturligt att söka en ny chef med uppgift att leda museet in i nästa fas.
Nu visar det sig att det fanns ytterligare ett skäl. Jette Sandahl och SMVK har länge varit på kollisionskurs med varandra. Enligt Eva Gesang-Karlström, överintendent på SMVK, var Sandahl anledningen till att arbetet i ledningsgruppen inte fungerade.
Eva Gesang-Karlström säger att Sandahl erbjöds andra kvalificerade arbetsuppgifter men tackade nej.
- Jette Sandahl har gjort ett jättejobb med att bygga upp museet, men vi har länge haft en ledningsgrupp som inte har fungerat. Hon har från början haft en annan syn på hela vårt uppdrag, på ledarskap och hur vi skall samverka mellan de fyra olika museerna som ingår i myndigheten, säger Gesang-Karlström.

Av Jette Sandahls anställningsavtal framgår att hon var tillsvidareanställd med en lön på 45 000 kronor i månaden. Uppdraget som museichef var tidsbegränsat till sex år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre. Sandahl har varit museets chef sedan mars 2001 och hade med förlängning kunnat sitta kvar till mars 2010.
I överenskommelsen mellan Sandahl och myndigheten fanns två alternativ om hon valde att säga upp sin anställning på egen begäran. Hon kunde sluta som avtalat 1 mars nästa år och få 1,6 miljoner eller gå redan 1 december och då få ytterligare 150 000 kronor. Jette Sandahl valde det senare. Det framkommer också att hon från och med 1 oktober skall ta ut sparad ledighet eller därutöver vara arbetsbefriad.
Är 1,75 miljoner en rimlig summa för en myndighet med ekonomiska bekymmer?
- Får vi en väl fungerande ledningsgrupp så löper jobbet bättre. Vi har bedömt att det var värt det priset. Det hade varit omöjligt att ha henne kvar, säger Gesang-Karlström.

Avgångsvederlaget betalas ut i januari 2007. Jette Sandahl har redan fått anställning som chef för museet Te Papa på Nya Zeeland. Varken nu eller tidigare har hon velat kommentera sitt beslut att lämna museet. I ett mail den 2 november skriver hon "K¾re Karin. Desv¾rre. Ligeså stum som sidst. Mvh Jette".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.