Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Morrissey rasar mot ”The Simpsons”

Ett avsnitt av amerikanska långköraren ”The Simpsons” har fått Morrissey att rasa. Det handlar om hur artisten framställs i serien – som rasist och med putig mage.

”När en serie faller så lågt att de väljer att använda krassa och hatiska taktiker, som att visa Morrisseykaraktären med en mage som hänger fram under skjortan (när han aldrig visat upp sig så under hela sin karriär). Det får en att undra vilka som egentligen beter sig sårande och rasistiskt.”

Så står det i ett inlägg på Facebooksidan ”Official Morrissey”. Under måndagen publicerades inlägget där det riktas kritik mot den amerikanska satirserien ”The Simpsons”, som ofta låter verkliga personer gästspela som tecknade parodier av sig själva.

Men karaktären inspirerad av Morrissey har alltså inte mottagits särskilt väl av artisten. I serien syns en deppig, brittisk sångare med namnet ”Quilloghby”, spelad av Benedict Cumberbatch. Han dyker upp som en låtsasvän till Lisa Simpson i avsnittet “Panic on the streets of Springfield” som sändes i helgen.

Inte ett porträtt av Morrissey

Tim Long som skrivit avsnittet säger i en intervju med Variety att karaktären inte är Morrissey, utan en originalkaraktär skapad för ”The Simpsons”.

– Karaktären är definitivt Morrissey-aktig, men är också inspirerad av Robert Smith från The Cure, Ian Curtis från Joy Division samt många andra personer, säger Long till Variety.

Morrissey menar att han framställs på ett otrevligt sätt när han bland annat blir kallad rasist, utan att det härleds till några specifika händelser. I inlägget på Facebook står det att detta tolkas som en förolämpning av artisten, och mycket av karaktären Quilloghbys utspel dementeras.

Vidare slängs det en rejäl känga mot produktionen av ”The Simpsons” genom meningen "De har slutat att vara kreativa och istället blivit elaka på ett sätt som inte kan ursäktas”.

Produktionsteamet bakom ”The Simpsons” har ännu inte bemött kritiken.

LÄS MER: Recension: Morrissey - "I am not a dog on a chain"

LÄS MER: Bowies och Morrisseys samarbete släpps

LÄS MER: "Simpsons" ändrar sig om icke-vita röster

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.