Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Morgane Dziurla-Petit med humorn som vapen

23-åriga Morgane Dziurla-Petit har redan vunnit sin första Guldbagge. I nya kortfilmen "Grab them" har en medelålders kvinna svårt att dejta. Anledningen? Hon ser ut som Donald Trump.

– Humor gör det lättare att analysera verkligheten. Du kan få skratta åt saker som du varit rädd för länge, terroristattacker till exempel, säger 23-åriga Morgane Dziurla-Petit.

LÄS MER: Johan Widerberg har fem roller i samma film

Hon föddes nära den lilla byn Villereau i norra Frankrike. En plats hon återkommer till i guldbaggebelönade kortfilmen "Excess will save us", som ligger på SVT Play, och härnäst ska utvecklas till en tv-serie.

Idén föddes när Morgane pratade med sin pappa, som tills nyligen bodde kvar i Villereau.

– Han blir alltid upphetsad som ett litet barn av att få stå i händelsernas centrum. Nu berättade han om "terroristattacken" i byn. Vi skrattade halvt ihjäl oss åt det eftersom Villereau är en plats där det aldrig händer någonting, berättar Morgane Dziurla-Petit på engelska, med påtagligt fransk brytning.

Armén, polisen och brandkåren blixtinkallades till byn för att bekämpa terrorister. Väl på plats hittade de bara några hönor och kringströvande kor som oförstående stirrade på dem.

Falskt alarm

Larmet var falskt: en uppskrämd bybo hade förväxlat en duvjakt med en terroristattack, och inbillat sig att hon hörde "allahu akbar" skrikas (fast det bara var några berusade polska gästarbetare som skrålade).

– Jag var själv så rädd för terroristattacker efter Bataclan och Charlie Hebdo att jag förstår hur nerver kan börja spöka, säger Morgane Dziurla-Petit som i filmen gestaltar hembyn i all sin fattigdom, med konservativa sedvänjor, främlingsfientlighet och infekterade relationer.

LÄS MER: Vilken skräll – guldregn över spejsade rymdeposet "Aniara" på Guldbaggegalan

17 timmar film fick hon med sig hem. Inför tv-serien reser hon tillbaka för att komplettera materialet.

– Jag kommer att själv vara mer närvarande i den nya serien, där jag fortsätter filma pappa, farfar och de andra i Villereau.

Morgane Dziurla-Petit möter oss i ett av stenhusen på Konstepidemin. Där fick hon praktik på filmbolaget "Vilda bomben" efter att ha gått filmskola i Cannes och arbetat för Roy Andersson i studio 24 i Stockholm.

– Jag älskar Göteborg. Det är väldigt likt Nantes där jag växte upp, ligger nära havet och har en verkligt vänskaplig atmosfär, säger hon.

Inte självklart

När föräldrarna skilde sig var hon 4 år. Henne mamma uppmuntrade henne att kämpa hårt. Att som vuxen ägna sig åt film var ändå inte självklart.

– Pappa och farfar trodde aldrig att jag skulle lyckas. De som gör film är barn till filmmakare – inte barn till bönder, slog de fast. De ville hellre att jag skulle bli flygvärdinna, så att de kunde få gratis flygbiljetter.

I Startsladden på Göteborgs filmfestival tävlade Morgane Dziurla-Petit med kortfilmen "Grab them". Där har Sally, 50 plus, svårt att dejta, eftersom hon ser ut som Donald Trump. Presidentens exakta anletsdrag har applicerats med deep fake-teknik så avancerad att den blivit kusligt verklighetstrogen.

– En kvinna frågade mig efter visningen var jag hade hittat en skådespelerska som var så lik Donald Trump! fnissar Morgane Dziurla-Petit innan hon strax blir mer allvarlig:

LÄS MER: Guldbaggefavoriten höll hela vägen

– Vem kan egentligen bättre representera deep fake än Trump, kungen av Fake news? Sally är för mig en kvinna som vill ta tillbaka sin kropp från en dålig man.

Morgane Dziurla-Petit har också skrivit manus och rollsatt sin långfilmdebut "Gudars skymning", som utspelar sig i den fiktiva Västsvenska byn "Gudalyckan".

Isabell Grill ur Ari Asters skräckfilm "Midsommar" spelar huvudrollen som tonåriga Nora i det mörka dramat där mystiska krafter hindrar invånarna från att lämna byn.

– Gudalyckan är väl lite som Villereau egentligen, fast i ett miljonprogramsområde där mörkret väcks till liv....

Morgane Dziurla-Petit

Ålder: 23 år

Född: i Valenciennes nära den lilla byn Villereau på franska landsbygden.

Uppvuxen: med sin mamma i Nantes.

Bor: i Kviberg, Göteborg dit hon flyttade 2017.

Familj: pojkvän

Filmer i urval: "Le jour" (2018), Guldbaggebelönade kortfilmen "Excess vill save us" (2019), "Grab them" (2020)

Gör härnäst: omvandlar "Excess will save us" till tv-serie i sju avsnitt. Långfilmsdebuten "Gudars skymning" spelas in nästa vår. Kortfilmen "Grab them" sänds i SVT i augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.