Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mordhotad efter<br>Mattsson-affären

Författaren Kristian Lundberg hämtade kraft i havets djup under Britt-Marie Mattsson-affären, det värsta han upplevt. Nu är hans fjärde deckare om Malmöpolisen Nils Forsberg klar. Den är född ur vemod och vrede.

Vilka tankar fick dig att skriva boken Grymhetens stad?
- Ett slags melankoliskt ursinne, en kombination av att jag var pissed off och kände ett enormt vemod över vad vi människor gör mot varandra. Det brukar vara incitamentet till det mesta jag gör.
Vad var du pissed off på?
- Jag bor i ett relativt exklusivt bostadsområde i Malmö, flyttade hit 03. Fem hundra meter från lägenheten i ett tält bakom en buske bor Uffe, min skolkamrat som valde en helt annan väg än jag. När jag ser hur han och hans kamrater lever ... det ursinnet återkommer jag hela tiden till. Den sociala segregationen är så fasansfullt tydlig här i södra Sverige, i Malmö.
Hur många delar blir det i serien?
- Jag började med att säga att det skulle bli fem, eftersom det är hälften så mycket som Sjöwall/Wahlöö. Men jag har inte hunnit säga allt jag ville säga och har tankar på åtminstone tre till. Samhället har inte blivit bättre och roligare så jag har ställt in siktet på tio.
Hur är det med poeten Kristian Lundberg då?
- Han förtvinar under marknadskrafterna. Nä, men jag blev rätt trött på att skriva dikter. Nu har jag börjat igen, har skrivit ett manuskript på 400 sidor. Det finns ingen som är intresserad av att ge ut en sådan. Så jag skriver dikter, men är inte så intresserad längre.
I dagarna är också Britt-Marie Mattsson aktuell med en bok. Har du läst den?
- Nej, men jag har läst lite runtomkring den.
Vilka sviter har du fått efter den affären?
- Jag skulle säga att det var det mest plågsamma jag upplevt i hela mitt liv. Det var mitt fel också för i början tyckte jag det var rätt roligt med den massmediala situationen. Jag sa saker som "jag hoppas boken kommer ut snart så jag får tillfälle att såga den" i ungdomligt övermod. Jag var ju bara 40 då. Men jag fick mordhot och telefonsamtal. Ett dygn fick jag 300 mejl, folk ville gasa mig. Det var ett oresonligt hat som saknade motstycke och handlade om mig som människa.
Hur gick det att skriva då?
- Mattssonaffären tog all kraft. Det enda jag gjorde var att dyka. Jag dök mig igenom det.
Dykning? Hur betydelsefullt är det för dig?
- Det är det centrala i mitt liv. Först kommer min familj, sedan kommer dykning. Hade jag inte fått lov att dyka så hade jag dött. När du ringde satt jag och planerade för nästa dyk med min kollega.
Var blir det?
- Förhoppningsvis vid Ransvik på Kullen. Till helgen ska vi till Lysekil och dyka. Göteborg överhuvudtaget har en fantastisk kust, den finaste som finns i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.