Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Moderns roll i litteraturen lockade många åhörare

På Bokmässans premiärdag bjöd GP Kultur in till ett exklusivt boksamtal på Auktionsverket Kulturarena. På plats fanns flera medlemmar i GP Kulturs bokklubb.
– Det känns fantastiskt intressant, säger Monika Eriksen, som kommit in till stan från Hönö.

Under torsdagskvällen bjöd GP Kultur in till ett exklusivt litteratursamtal mellan författarna Lydia Sandgren och Patrik Lundberg. Temat: Att diskutera mammorna i samtidslitteraturen.

Båda författarna är aktuella med romaner där mammans roll tas upp på olika sätt. I Lundbergs bok ”Fjärilsvägen” skriver han om sin mors bortgång. Sandgren tar i sin omdiskuterade bok ”Samlade verk” upp en frånvarande mor.

Samtalet leddes av GP:s kulturchef Björn Werner och på plats fanns flera inbjudna gäster från GP Kulturs bokklubb.

LÄS MER: GP Live: Mamma, vem är du?

Många på plats

Två av kvällens gäster har tagit sig hela vägen in från Hönö för att lyssna till samtalet. Längst fram i kön stod Thomas Wijk och Monika Eriksen.

– Det känns fantastiskt intressant. För mig som mamma, och som en person som har en mamma. Det är heller inte ett ämne som får så mycket uppmärksamhet alltid, så det känns viktigt, säger Monika Eriksen.

– Det har ju kommit flera böcker om ämnet just i år. Men en annan bok på samma spår som jag tänker på är ”Varm mjölk” av Deborah Levy, som är väldigt bra, säger Thomas Wijk.

Lockande diskussion

Shanga Konaporshi och Jonas Bergqvist har valt att delta under kvällen för att de ser fram emot diskussionen mellan Patrik Lundberg och Lydia Sandgren, den senare vars bok gjort stort intryck.

– Jag har bara läst Sandgrens bok, och tycker att den är intressant för att man kom bort från den traditionella mammarollen lite. Det blev en intressant konflikt mellan den närvarande mamman och den mamman som vill fokusera på att självförverkliga sig själv, säger Shanga Konaporshi.

LÄS MER: Därför sticker mammorna i de svenska romanerna

En annan av gästerna är Maria Bouroncle, som ser fram emot kvällen. Hon anser att ämnet mammor i litteraturen är outtömligt.

– Det blir aldrig tjatigt. Den psykologiska aspekten är också väldigt intressant, hur man påverkas av sin mamma.

Hur känns det att vara ute bland folk?

– Jag har bott i USA en period och kom nyss hem. Där är ju samhället helt nedstängt, så jag tar varje chans att komma ut, med tillförsikt såklart. Men det är fantastiskt att se och höra människor, säger Maria Bouroncle.

LÄS MER: Recension: "Samlade verk" – Lydia Sandgren

LÄS MER: Patrik Lundberg om allt beröm: ”Vill bli en bättre kompis”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.