Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emanuel Karlsten: Mobilfipplet som gör ett förbud omöjligt

Riksdagen öppnade för någon vecka sedan. Du kanske missade det? Det är okej. För det gjorde de flesta riksdagsledamöter också.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag såg den först i efterhand via riksdagens webbtvsändning. Det var pompa och ståt, kungen och familjen invigde, folk klädde upp (eller ut) sig i lustiga nationaldräkter och Janne Schaffer spelade gitarr-solon(!).

Jag spolade fram en bit i sändningen och hamnade i Statsministerns regeringsförklaring. Det var allvarligt. Plötsligt panorerade kameran ut bland åhörarna. Alltså bland Sveriges riksdagsledamöter. Och, vänta, vad gör de? Sitter de med... telefonerna? Jag pausar sändningen. Fryser en bild. Räknar. Det är sex stycken. Eventuellt tre till, men åtminstone sex ledamöter som absolut sitter med mobiltelefonen! En gruppledare med krökt nacke, bortvänd från Löfven, är totalt fokuserad på skärmen. En ledamot knackar sin bänkkamrat på axeln, visar något på mobilen och viskar. Någon annan skrollar, någon ytterligare knappar. Totalt nästan hälften av alla ledamöter i bild fipplar med mobilen! Jag tittar vidare och varje gång kameran vänds ut mot plenisalen syns gamnackar. Sveriges tyngsta makthavare sitter med blicken klistrad i mobilen i stället för att bevittna det högtidligaste av parlamentariska tillfällen.

Det blir värre. SVT.se rapporterar att en ledamot från SD somnar under talet och bifogar bildbevis. Och längst fram sitter Monica Green (S) och har så tråkigt att hon startar Pokémon Go på mobilen. Plötsligt ser hon en “Psyduck” hoppa fram bakom Prins Daniel! Hon blir så till sig att hon inte bara försöker fånga djuret utan också delar en bild av det på Twitter: “Nämen titta, en Pokémon bakom Prins Daniel”.

Jag tänker att förre skolminister Jan Björklund (L) nu måste koka. Att han när som helst kommer bryta in, kräver ordning och reda och börjar samla in mobiltelefoner. Detta är ju katederundevisningens moder och här sitter lagstiftarna och FLUMMAR! Men han är tyst. Kanske ser han inte. Kanske bryr han sig inte. Eller så förstår han att ett sådant förbud vore helt orimligt.

Läs också: Karlsten: Vilket år slår datorn oss i bilkörning?

För det är klart att man tar upp mobilen och fipplar lite när något är tråkigt? Eller att man kan göra två saker samtidigt? Det var så Monica Green försvarade sig. Att hon kunde göra “två saker samtidigt”. Vilket är exakt vad rikets samtliga tonåringar hävdar när en lärare konfronterar dem.

Saken kan ses från två håll: Antingen är det sjukt att riksdagsledamöter sitter med mobilen och att de borde lämnas vid dörren.

Eller så är detta naturligt. Mobilen, surfplattan och datorn är verktyg lika självklara som papper, penna och lexikon alltid varit. Att problemet inte är mobiltelefonen, utan vad vi gör med den. Att vi inte automatiskt kan döma människor som fipplar med mobilen och att det kanske till och med är okej om man råkar spela Pokémon någon gång.

Klart är i alla fall att denna lagstiftande församling aldrig någonsin igen med trovärdighet kommer kunna kräva förbud för mobiltelefoner i klassrum.

Och det kanske är lika bra det.

Läs också: Karlsten: Varje medborgare är en krigsfront