Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miriam Bryant vill bli svensk medborgare. "Känner mig mer svensk än någonsin." Bild: Pontus Lundahl/TT

Miriam Bryant uppmanar sina följare att gå och rösta

Stjärnan från Göteborg skriver ett politiskt inlägg på Instagram: "Att jag som vit passerat som svensk hela mitt liv, fast jag inte ens är svensk medborgare visar att svenskheten egentligen inte är så viktig."

Det var på tisdagskvällen som Miriam Bryant, stjärnan från Utby och Göteborg, lade ut en bild på Instagram och berättade att hon idag röstat i landstings- och kommunvalet. Eftersom Bryant har ett delat medborgarskap, finskt och engelskt, får hon inte rösta i riksdagsvalet. Men det vill hon ändra på.

LÄS MER: Miriam Bryant kom hem med full gottepåse

"Till nästa val så har jag fått mitt svenska medborgarskap och tänker rösta skiten ur alla val hädanefter och vill be om ursäkt här på Instagram för att jag inte gjort den förändringen tidigare", skriver Bryant och utvecklar hur hon känner kring identitet, medborgarskap och rasism.

"Jag känner mig mer svensk än någonsin"

"Det har handlat mycket om finsk och engelsk identitet för mig, har liksom alltid känt mig 100% mer engelsk och finsk - än svensk. Men när normaliserandet av främlingsfientliga vindar som gått från små visslingar till fullfjädrad storm på fyra år har blivit vardagsmat, vill jag vara med och påverka mer, och jag känner mej också mer svensk än någonsin", skriver Miriam Bryant som sedan går till angrepp på Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Miriam Bryant och Lena B Nilsson får egna spårvagnar

"Åkesson och hans rasistvänner skiter i att jag som vit, blåögd person saknar svenskt medborgarskap. Att jag som vit passerat och accepterats som svensk hela mitt liv, fast jag inte ens är svensk medborgare visar att svenskheten egentligen inte är så viktig. Eftersom svenskheten inte är konstant", menar Bryant och fortsätter:

"Det är hyckleri och rasism"

"Privilegiet ligger i min hudfärg, och de som har annan hudfärg än jag blir alltså behandlande annorlunda. Det är det som är det sjuka och det mest väsentliga i poängen! Att min vita hudfärg låter mig leva i Sverige utan att bli ifrågasatt, misstänkliggjord eller utsatt för förtryck.

Att andra, bara pga hudfärg och härkomst ses som mindre värda för att dom inte ”är svenska” är hyckleri och rasism helt enkelt. Och detta vill jag rösta emot", skriver hon och avslutar med att uppmana alla sina följare att rösta, men också att peppa andra att gå till vallokalen.

A post shared by miriambryant (@miriambryant) on

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.