Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lindqvist: Ministrarna låter som trötta, förmanande tonårsföräldrar

Det är nog lika bra att inse att det ovissa, absurda och konstiga är det nya normala, skriver Johan Lindqvist om regeringens nya besked kring publikgränser.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Inte konstigt att det gick att skönja en viss matthet i rösten hos ministrarna Mikael Damberg och Amanda Lind under presskonferensen. De är förstås också trötta på det här. Men får inte visa det. Med spritade händer höll de hårt i sina förmanande talpunkter.

LÄS MER: Liseberg om ministrarnas besked: ”Ingen förändring alls”

Regeringen fortsätter att försöka lotsa sin svårmanövrerade beslutsprocess genom den trånga passagen mellan risken för ökad smittspridning och en hårt stresstestad kulturbransch.

Tydlighet, logik och handlingskraft var det som efterfrågades. Vi fick upprepning, fina ord och mer luddighet.

Tydlighet, logik och handlingskraft var det som efterfrågades. Vi fick upprepning, fina ord och mer luddighet. Alltså ännu en presskonferens med ansvariga ministrar som mer börjar kännas som trötta, tjatiga föräldrar som vill gott men som hamnar i ännu ett ”kanske, vi får se”. Amanda Lind säger att regeringen arbetat snabbt. Nej, Amanda, det har den inte. Ni försöker snarare hela tiden köpa er mer tid.

Med all respekt för pandemin och dem som drabbas. När det gäller publikfrågan på kultur och idrott är regeringen bedövande långsam. Och otydlig. Och ologisk.

50-regeln ligger i praktiken kvar, men nu är det ok med trubadur på krogen. I oktober kan vi bli 500 sittande på vissa arrangemang. Kanske. Det ska utredas. Igen. Nu med ett ”publikråd” bestående av arrangörer.

LÄS MER: Nya besked från Amanda Lind och Mikael Damberg

Ok, men regeringen har enligt Lind redan fått in över hundra remiss-svar. Hon har rest runt i landet och träffat arrangörer. Hon säger att ”dialogen varit avgörande”. Branschen har visat ”ansvarsfullhet och framåtanda”.

Ja, det stämmer. Alla arenor, scener och konsertlokaler har redan planerat, mätt, ritat och anpassat för att kunna ta emot publik på ett säkert sätt. Allt är redan på plats. Förutom nödvändiga beslut. Behövs verkligen ett publikråd? Knappast.

Och såklart räcker det att peta lite på ”beskeden” för att luckorna ska avslöjas. Restauranger får ha mer än 50 gäster även om en musiker underhåller. Ok, men Pustervik, Scandinavium, Liseberg och Ullevi har också restauranger. Vad gäller där?

LÄS MER: Så klarade krogarna coronasommaren – Göteborg sticker ut

LÄS MER: Seasides middag med Ebbot Lundberg stoppas av polisen

Och den eventuella gränsen på 500 personer kommer att vara lika absurd som den på 50. Ett tak på 500 glest sittande personer bli löjeväckande i Friends eller Malmö arena som, ironiskt nog, ligger vägg i vägg med två av landets största köpcentra.

Men om regeringen gör rätt eller fel? Ingen aning. Man försöker nog bara balansera sig fram genom en helt oviss och ganska så vidrig tid. Som alla vi andra. Det är nog lika bra att inse att de ovissa, absurda och konstiga är det nya normala.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.