Ministerns dröm om uppbygglig film är min mardröm

En dansk kulturminister. En dröm om Lars von Trier. Och en önskan om att regissören ska göra "uppbyggliga filmer om det vackra som livet också består av."

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

På söndagen hände något förbluffande.

Den danska kulturministern Mette Bock satte sig bekymmerslöst och hamrade ut en tweet riktad direkt till landets mest kände filmregissör. Lars von Trier.

"Jag har en dröm" börjar texten, som vore den en slags bisarr pastisch på Martin Luther King Jrs kända tal från 1963.

Mette Bock, som uppenbarligen drömmer helt andra drömmar än den amerikanske medborgarrättsaktivisten, fortsätter: "tänk om Lars von Trier ville överraska sig själv med att göra en film som mynnade ut i hopp, glädje och en hyllning till livet. En uppbygglig film om allt det vackra, som livet också består av."

ANNONS

Texten är inte heller slut där. Ministern fortsätter med samma klämkäcka tonfall; "Kom igen nu, Lars – jag vet att du kan". Budskapet avslutas med en emoji – i form av ett hjärta.

"Ministerns dröm är min mardröm"

LÄS MER: Världsstjärnorna intar Bengtsfors

Mette Bocks dröm är min mardröm. En minister som koketterar i sociala medier med sin avgrundsdjupa oförståelse för konstens primära uppgift. Det kan tyckas aningslöst att efterlysa "uppbygglig konst om det vackra", men uttalandet villkorar den konstnärliga friheten. Situationen förvärras också av att den som önskedrömmer är i maktposition med en kappsäck full med (film)pengar. Värt att begrunda är också att Mette Bock inte företräder Dansk Folkeparti utan det liberala danska partiet Liberal Alliance.

I filmtidskriften POV, Point of View, reagerar filmregissören Lisa Langseth (23/11) mot viljan att kartlägga, kategorisera och mäta (film)konst. I en välskriven analys drar hon paralleller mellan Lars von Trier och författaren Kerstin Thorvall. Två konstnärssjälar med en likartad drivkraft: sitt motstånd mot sociala konventioner, och sin avsky inför att placeras i ett fack.

LÄS MER:Lars von Trier välkomnas åter i Cannes

Kritiken mot ministern lät inte vänta på sig. På måndagen tvingades Mette Block göra en pudel. "Jag skulle aldrig drömma om att blanda mig i vilka filmer Lars von Trier ska göra" säger hon nu. Hennes svårsmälta förklaring är att hon twittrat med "glimten i ögat", och att hon haft von Triers egen kärlek till utmaningar och regler i åtanke.

ANNONS

Tänk dig motsvarande situation i Sverige. Alice Bah Kuhnke twittrar glatt om sina drömmar: snälla Anna Odell – sluta utmana ödet och sätt på dig lite mer kläder nästa gång, Kom igen – en hemmasydd vargkostym? Exakt hur snyggt är det? Kära Gabriela Pichler – vad ska nu amatörer vara bra för – när det finns utbildade skådespelare? Utmana dig själv med ett kostymdrama nästa gång. Och Ruben Östlund – de här senaste apkonsterna kanske gick hem på filmfestivalen i Cannes. Men hur vore det om du försökte få åskådarna att trivas istället för att vantrivas nästa gång. Jag vet att du kan! (smiley)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS