Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mikael Van Reis: Mikael van Reis: Ulf Lindes fenomenala öga

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ulf Linde avled i lördags (GP 14/10) åttiotre år gammal. Därmed släcktes ett fenomenalt öga och en fixstjärna i fem decenniers svenskt konstliv. En påminnelse sänds i SVT2 i kväll klockan 20.00 (K Special): Porträtt Ulf Linde. Denna dokumentär från 1999 presenterar Linde som stor pedagog och kritiker – och till sist även geometriker i den ständige hjälten Marcel Duchamps fotspår.

Det är ett fint nyanserat porträtt långt bortom de hemska nidbilder som rullade genom pressen för något år sedan när Lindes bostad på Thielska galleriet skulle studeras. Och därtill var det ett tankerikt program.

Konst handlar inte om begåvning utan ansträngning – och att göra fel så det blir glänsande rätt, förklarar Linde. En målare som Isaac Grünewald är medioker just därför att han är så begåvad. Så pekar Linde istället på en ljuvlig målning av Axel Nilsson från 1920 där rummet inte bara klingar av färg utan också berättar. "Det finns Matissemålningar som är sämre än den här…." Då skall man känna till Lindes Matissevurm.

Det här Lindeporträttet visar hur det allra roligaste är att tala med och om ett verk – det som blir konstens sociala rymd, dess speciella förbindelser till betraktarens kropp och öga. Linde tyckte om att vara en sådan ställföreträdare i samtalet, det märks när han talar med eleverna på Konsthögskolan och bedömer deras försök till måleri och teckning.

Naturligen slutar porträttfilmen med den hemlighetsfulle Marcel Duchamp som annars var färdig med måleriet redan 1912, men som sedan fortsatte med andra medel i drygt femtio år. Då blir det särskilt spännande. Det handlar i synnerhet om den magi som kretsar kring siffrorna 7 och 8 i hans konst. Åttondelar. Att i familjen Duchamp (många konstnärer) vara en av åtta medlemmar eller en plus sju. Det är grejen.

Dessa tal sätter konstnären och schackspelaren Duchamp i rörelse genom hela sitt liv. Ulf Linde kan visa hur det handlar om stränga geometriska förhållanden. Överraskande! Fast den geniale Duchamp kan knappast kallas obegåvad som i exemplet ovan. Han arbetade hårt både på och i sin annars berömda lättja.