Mikael Olofsson: Medium – ett framtidsyrke?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ateljéluften har blivit dödligt elak av alla lösningsmedel och jag går genom en kulvert ut i sensommarnattmörkret och andas djupt. Månsken. Ett stort lugn infinner sig. Men skulle det i Göteborg spöka någonstans så vore det väl här, i ruinerna av Älvsborgs gamla fästning där svenskar och danskar slagit ihjäl varandra i sekler.

Jag snuddar vid samma tanke när jag senare tar den vanliga trappan ner förbi den inbyggda slottsmuren som hört till den gamla Vasaborgen, ett av stadens hemligare minnesmärken. Årtalet 1588 finns inhugget i en utsmyckning en bit upp. Var är alla spöken? Muren finns i det gamla sockerbruket som var i drift fram till 1958 och att huset är snällt intygar också mina ateljégrannar, ja det till och med avsöndrar socker, påstås det, en brunklibbig vätska, rena pepparkakshuset. Fast kanske det är ett särskilt slags spökeri? Arbetarnas svett eller ogråtna tårar, söta istället för salta.

ANNONS

Här känns luften tung – säger ett medium i radioprogammet Övernaturligt när han beledsagar reportern genom Örebro slott. I seriösa P1! Spökena vinner mark, men främst med tv:s hjälp. Zappande stöter jag gång på gång på medier som ska driva ut osaliga andar ur en eller annan villa eller lägenhet. De tas på dödligt allvar. Rena vetenskapen tydligen. Nå, vem gillar inte en bra spökhistoria, och programformatet vidgar onekligen genren bortom skräckromantikens gränser. Glöm Älvsborgs gamla fästning och Örebro slott, det är i din egen lägenhet det är oroligt, känner du inte det?

Egentligen är huset inte hemsökt i vanlig mening utan rummet används mer som portal av vissa andar, säger ett medium – och tillsluter strax därpå portalen. Ett annat medium i ett annat program menar att det nog inte är en ande som spökar utan någons minnen, om jag förstår henne rätt. Den tanken gillar jag. Gud vet var mina gamla minnen just nu spökar, de skulle sannerligen vilja vända upp och ner på saker och ting …

Nej, det konstiga är inte att det spökar. Utan att det inte spökar mer. Enligt vissa beräkningar utgör världens nu levande indvider en sjättedel av alla som hittills levt och även om bara en liten andel av andarna är osaliga så borde luften stå tät av spöken. Ett evigt kringhalkande i ektoplasma överallt! Varning för ektoplasmaplaning på olycksdrabbade vägar. Upprörda insändare i pressen: oansvarigt att spara in på de kommunanställda medierna. Medium, kanske ett framtidsyrke?

ANNONS

Visserligen krävs en särskild inställning och begåvning. Men vilka andliga eller för den delen konstnärliga yrken kräver inte det?

ANNONS