Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
GP:s kulturchef Björn Werner idkar självrannsakan kring medias bevakning av metoo. Bild: GP
GP:s kulturchef Björn Werner idkar självrannsakan kring medias bevakning av metoo. Bild: GP

Metoo skulle hanterats bättre av medierna

Björn Werner: "I denna otyglade eld av fullt rimlig vrede tummade medierna på pressetiken."

Så kommer då den mediala självrannsakans tid i svallvågorna efter metoo. Att det skulle ta nästan 6 månader, ett antal väntade förtalsdomar mot enskilda individer och, till slut, ett självmord från Stockholms stadsteaters f.d VD Benny Fredriksson innan mediekåren nervöst skulle börja titta sig i spegeln är egentligen, som de säger, too little too late. Men det är också lätt att vara efterklok.

För metoo var en speciell tid som nog bara kunnat hända där och då. Den febriga stämningen hösten 2017 som rasade genom sociala medier, tidningar, politiken och kulturvärlden, som fällde maktmissbrukande giganter och skapade djupa insikter om den kvinnliga erfarenheten var en perfekt storm av tre komponenter.

För det första - en rättmätig kvinnlig frustration över hur en feministisk våg helt stannats upp och ersatts av högerpopulism i Europa och Grab Them By The Pussy- Trump i USA. När lagstiftningen och hela historien verkar gå blixtsnabbt bakåt och inte långsamt framåt var det inte konstigt att reaktionen blev kollektiv, kraftfull och ibland gick över gränsen och blev förtal.

För det andra - denna vrede hade aldrig fått ett så stort utlopp om det inte funnits kraftfulla och oreglerade sociala medier som lätt kunnat samla upp djupt frustrerade kvinnor i nya nätverk med möjlighet att dela och sprida sina erfarenheter – allt från hjärtskärande sanningar till råa rykten.

Och slutligen - metoo hade aldrig fått den karaktär av folkdomstol den ibland fick om inte mediekåren blivit tagen på sängen inför denna kraft. I denna otyglade eld av fullt rimlig vrede blev resultatet av rapporteringen om den att medierna ibland tummade på pressetiken istället för att fungera som den neutrala, granskande funktion de bör vara.

Precis som andra i min position anser jag att de sidor jag ansvarar över, GP Kultur, hanterade stormen bra. Men att hantera en storm är sak. Att som ett kollektiv av seriösa medier navigera sig genom den en annan. I en tid av alternativa nyheter, ett omväxlande och tilltagande extremt politiskt klimat och sociala medier-jättar som vägrar ta ansvar för sina plattformar är det snart bara rättssystemet och den seriösa publicistiken kvar som fungerar som ankare i våra demokratiska samhällen.

Det är en ny och komplex situation för alla. Därför är det avgörande att medierna tar sin givna roll som objektiv, granskande röst på största allvar. Att inte svepas med i stämningar eller välja position, hur rätt den än känns, utan vara den plats dit människor kan söka sig för en rättvis och ärlig spegling av vad som händer i världen. Att konsekvent lyssna på alla sidor – inte bara de som anklagar utan också de som dementerar. Att inte plötsligt avpollettera mångåriga kolumnister som formulerar sig tveksamt utan vara en plattform för en bredd av tankar. Att inte namnge anklagade personer innan det finns konkreta bevis för deras gärning.

Det är självklarheter, som helt enkelt måste fortsätta få vara självklara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.