Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Meryl Streep ska spela mamma”

Nya romanen Till minne av en villkorslös kärlek har hyllats av kritikerna. En glad Jonas Gardell mötte GP:s läsare på Bokmässan på lördagen.

Till minne av en villkorslös kärlek är ett porträtt av Jonas Gardells mamma Ingegärd Rasmussen. Född i frikyrkomiljö på 20-talet, charmig, vacker och med en obändig vilja att vara fri. Mellan henne och sonen Jonas uppstår ett särskilt band då hon snudd på inte överlever hans födelse.

Men först var Jonas Gardells tanke att skriva en roman om Sverige, en plan som förändrades när mamma gick in och tog över.

– Mamma väckte oss barn genom att slå i kastrullock och sjunga Gyllene morgon, och på så sätt klampade hon också in i romanen, berättar Jonas Gardell när GP:s Johanna Hagström intervjuar honom från Bokmässan.

"Snäva gränser för flickor"

Till minne av en villkorslös kärlek handlar om Ingegärd Rasmussen, men också om Jonas Gardell, om livet, kärleken, sanningens många väsen.

– För mig är det viktigt att det är ett kvinnoporträtt. För mig blev det också uppenbart vilka snäva gränser flickor födda i 1920-talets Sverige hade att röra sig inom, säger Jonas Gardell, och berättar att Ingegärd Rasmussen lämnade lärarseminariet i Göteborg när hon insåg att kvinnor, inte män, var tvungna att sticka tumvantar.

– Då utropade hon också ”Jag måste vara fri”. Hon hade en enorm frihetstörst.

Johanna Hagström lyfte också att Ingegärd Rasmussen var en stor historieberättare, men som också hade ett sätt att hantera sanning som inte var helt spikrak.

– Jag skriver också i början av boken att ”jag talar alltid sanning, man måste bara bestämma sig för att tro mig”, säger Gardell.

Stolt över baptiströtter

Jonas Gardell har inför boken gjort en egen forskning om sin mamma och pappa, läst och intervjuat. På frågan om vad han därmed fått större förståelse för när det gäller honom själv, svarar han:

– Jag har skrivit mig till att jag är stolt över mina baptiströtter. Jag kan se hur mycket baptist jag är. Jag har också fått tillbaka min naiva syn på himmelriket, säger Gardell och berättar om hur mamma i slutet av boken kommer till himmelriket och där träffar resten av sin familj.

Vad tror du att din släkt säger till dig när du kommer dit?

– De ska säga "Välkommen Jonas. Det är lite underligt att du är sodomit".

Om den här boken blir film, vem ska göra rollen som dig?

– Det vet jag inte, men mamma ska spelas av Meryl Streep.

LÄS MER: "Mamma kapade min roman"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.