Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/14

Mer publik men färre utställare på årets Bokmässa

Bokmässan 2019 lockade drygt 86 000 besökare, vilket är en ökning med 761 personer jämfört med förra året. Ändå är besökssiffrorna betydligt sämre än för tre år sedan. Antalet utställare har också minskat.

Bokmässans första tre dagar var välbesökta, men under söndagen passerade "bara" drygt 17 500 besökare entréerna, vilket är 1 184 färre än i fjol Den totala publiksiffran slutade ändå på 86 132, vilket innebär en ökning med 761 besökare sedan 2018.

– Över 86 000 människor, det är en jättefin siffra tycker jag, kommenterar mässansvariga Frida Edman.

– Det ger verkligen en känsla av att Bokmässan är en manifestation för litteraturen, och att den förvarar sin plats som Nordens största kulturevenemang.

LÄS MER: Recension: Bokmässan, söndag

LÄS MER: Högerextrema anmälda för ofredande på Bokmässan

Ett nytt biljettsystem

Samtidigt har ni tappat drygt 10 000 sedan 2016. Hur tänker du kring det?

– Jag känner verkligen att 86 000 är en fantastisk siffra. Att se det här myllret av människor är verkligen roligt. Vi har också infört ett nytt biljettsystem i år med digitaliserad räkning av varje besökare, så siffrorna är mer säkra.

Menar du att er tidigare statistik inte är lika tillförlitlig?

– Bokmässan har alltid varit noga med att dokumentera sina besökare, och registrerat dem med "klick" i dörren. Nu blir det ännu mer noggrant, menar jag.

Bokmässan startade relativt småskaligt 1985, med 5 000 besökare. Året därpå hade besöksantalet ökat med flera hundra procent, till 28 700. Därefter fortsatte publikökningen stadigt uppåt, bortsett från en mindre svacka åren 1989 och 1990.

LÄS MER: Se alla GP:s livesändningar från Bokmässan

LÄS MER: Fler än 17 knivar stoppade på Bokmässan

"Viktigt skapa tillgänglighet"

Ett helt decennium, 1998 till 2008, var besökstalen sexsiffriga. Rekordåret 2003 strömmade 110 394 personer till Svenska mässan för att ta del av seminarier, poesiuppläsningar och bokförsäljning.

Därefter började publiksiffrorna långsamt dala, men ännu 2016 lockade Bokmässan 96 293 besökare. Nazistdemonstrationen och bojkotten mot Nya tider präglade mässåret 2017. Konsekvensen för Bokmässan blev att de tappade var femte besökare (19 000 personer).

Hur ser du på årets siffror, jämfört med publiktillströmningen 1998 till 2008?

– Det är oerhört viktigt för oss att skapa en positiv upplevelse för våra besökare. Se till att skapa tillgänglighet, så att alla kommer fram på mässgolvet. Fundera över ljudnivåer och på annat sätt anpassa oss så att våra besökare trivs.

Samtidigt har antalet programpunkter ökat markant, till nu 4 000 stycken – drygt 450 fler än i fjol. Programpunkterna har närmast fördubblats sedan 2003.

Vad tyder den utvecklingen på?

– Den visar på ett stort engagemang bland våra utställare. Förlagen blir allt bättre på, och mer benägna att, arrangera aktiviteter i sina egna montrar. Själva har vi gått åt motsatt håll när det gäller seminarieprogrammet: halverat antalet seminarium på 20 minuter för att satsa på det längre formatet 45 minuter.

LÄS MER: Blodig klimatstrejk utanför Bokmässan

Färre antal utställare

Publiksiffrorna pekar svagt uppåt igen, medan antalet utställare minskar. 2017 låg siffran på 839 utställare, i år var antalet utställare 798.

Vad beror minskningen på?

– Varje år ser vi över utställningen och försöker skapa en bra upplevelse av mässan. Efter respons har vi till i år särskilt sett över vilka kringutställare vi har som inte direkt går att koppla till bokbranschen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.