Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer moms krävs tillbaka

Göteborgs Symfoniker vill få tillbaka de 277 000 kronor som de betalade in som moms under 1997 och går därför till Kammarrätten.
Symfonikerna är en av de scenkonstinstitutioner som drabbats av regeringens beslut att sänka de statliga bidragen för att kompensera för institutionernas rätt att dra av moms. De har fått tillbaka 2,4 miljoner kronor i retroaktiv moms för perioden 1998 och framåt, men samtidigt förlorat 10 miljoner kronor som en konsekvens av att utbetalningsdagen hamnade på fel sida 21 december, det datum som regeringen satt som brytpunkt.
Nu hoppas Symfonikerna att Kammarrätten skall få Skatteverket att pröva orkesterns avdrag för ingående moms även för 1997.
Och fler institutioner gör på samma sätt. Malmö opera har överklagat Skatteverkets beslut till Kammarrätten och kräver 2, 8 miljoner kronor tillbaka. Även Göteborgsoperan har hos Skatteverket begärt retroaktiv moms för 1997. Enligt operans vd Peter Hansson handlar det om ett belopp i storleksordningen 3 miljoner kronor.
I höstas beviljade Kammarrätten i Jönköping resning för Linköpings Konsert och Kongress AB i ett liknande ärende. Det resulterade i att bolaget fick en kvarts miljon momskronor tillbaka för 1997.
Bakgrunden är en dom i Regeringsrätten i juni 2006 där rätten slår fast, efter att EG-domstolen meddelat att avdragsbegränsning inte är tillåten, att institutionerna har rätt till full avdragsrätt på ingående moms och därmed också rätt att få tillbaka moms retroaktivt.
Enligt reglerna är det dock bara möjligt att begära omprövning av ett beslut sex år efter det att skatteverket uppmärksammats på felaktigheten, i det här fallet från och med 1998. Symfonikernas chef Edward Smith skriver i överklagan: "EG-domstolens beslut kom hösten 2005, dvs så långt efter kalenderåret 1997 att omprövning enligt ordinära regler inte var möjlig."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.