Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Melodifestivalturnén ställs in

2022 års upplaga av Melodifestivalturnén ställs in. I stället kommer samtliga deltävlingar att sändas från Stockholm, precis som förra året. Den höga smittspridningen gör att SVT anser att det inte är försvarbart att resa ut i landet, enligt ett pressmeddelande.

Den femte februari skulle den första deltävlingen i årets Melodifestival ha sänts från Malmö arena. Veckan efter skulle turnén nått Göteborg. Men nu står det klart att samtliga deltävlingar kommer att sändas från Stockholm, precis som under 2021.

I ett pressmeddelande skriver SVT att de med den rådande höga smittspridningen anser att det "inte är försvarbart” att resa ut i landet under sex veckor med ett stort team.

LÄS MER: Melodifestivalen klarar sig inte utan folkfest och fulla ishallar

– Åh vad jag önskar att människor runt om i landet hade kunnat komma och titta på Melodifestivalen. Men läget är som det är och nu gör vi det bästa av situationen, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

– Melodifestivalen är ju hela Sveriges fest och vi ska göra vårt yttersta för att skapa ett spännande tv-program som sprider värme och glädje när det behövs som mest.

Direktsänder tävlingen från Stockholm

De fyra deltävlingarna skulle egentligen äga rum i Göteborg, Malmö, Linköping och Lidköping. Därefter skulle Örnsköldsvik vara värdstad för semifinalen. I stället kommer samtliga program nu alltså att direktsändas från Stockholm med det deltagartak som gäller för allmän sammankomst inomhus.

Det betyder att till skillnad från 2021 kommer en begränsad publik att tillåtas på evenemangen. Just nu ligger publiktaket på max 500 personer, men Folkhälsomyndigheten gör löpande utvärderingar av läget som kan komma att ändras under våren.

LÄS MER: Clara Klingenström: ”Det har varit så himla uppslitande”

– Vi har varit så inställda på att äntligen få åka ut i landet med hela Sveriges fest och möta publiken så det här är så klart en omställning. Men oavsett varifrån vi sänder så kommer vi att göra allt vi kan för att leverera storslagen underhållning och en sprakande musikfest i vintermörkret, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Vad som händer med de tusentals biljetter som redan sålts till turnén är ännu oklart, precis som vilken arena programmet kommer att sändas från.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.