Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Melloproffset tävlar i SVT:s nya frågesport

Edward af Sillén behövde inte fundera länge. Självklart ville han vara med i SVT:s nya frågesport ”Muren”.
– Jag är tokig i frågelekar!

Nu på lördag har ”Muren”premiär, SVT:s nya storsatsning från Göteborg. Det är en frågesport som leds av Kattis Ahlström och som hon tidigare har beskrivit som ”charmig och lärorik”.

– Det är en utmärkt beskrivning. Muren är ett lagom svårt och förhoppningsvis spännande program. Dessutom ett helt nytt format vilket verkligen behövs, säger Edward af Sillén, som egentligen inte har tid att prata med GP.

LÄS MER: GP quiztestar SVT:s expert Edward af Sillén

Han är på Vasateatern och mitt uppe i de sista förberedelserna inför den tv-sända Kristallengalan, som ska ledas av Petra Mede senare samma kväll och som af Sillén skriver manus till.

– Men det är lugnt ... jag har ett par minuter över innan vi måste jobba vidare med galan, säger Edward af Sillén samtidigt som han skjuter undan mobilen från munnen för att hälsa på någon.

Edward af Sillén älskar quiz

Väl tillbaka i samtalet igen har Edward af Sillén fullt fokus på ”Muren”, ett programformat som han tyckte om redan från start.

– Jag älskar quiz och är tokig i frågelekar! Jag brukar ofta bjuda hem mina vänner på brädspelskvällar och gillar verkligen den typen av vuxenlek, att leka på allvar på något vis, och i ”Muren” får man verkligen tillåtelse att nörda ner sig i sitt eget ämne. Det är ett program som jag själv skulle vilja titta på, vilket är en måttstock jag ofta brukar använda innan jag tackar ja till något.

Konceptet med allmänbildade men ”vanliga” personer som tävlar mot en rad ämnesexperter – en mur – är en svensk originalidé. Men SVT har sneglat mot ett liknande koncept i Tyskland, där experter svarar på frågor inom sina specialområden medan de tävlande förväntas kunna svara på allt.

Kan bli pinsamt för experterna

– Jag och Parisa Amiri delar på ”nöje och underhållning” medan Ebba Witt-Brattström svarar på kulturfrågor (arkitektur, opera, litteratur och liknande) och Ulf Danielsson tar de vetenskapliga frågorna.

LÄS MER: Efter ”Vem vet mest” – så blir SVT:s nya frågesport

Till skillnad mot exempelvis ”På spåret” (som Parisa Amiri vann senast) behöver ”Murens” experter inte vara särskilt allmänbildade, men det kan i gengäld bli rejält pinsamt om de blir slagna på fingrarna inom sitt eget specialämne.

– Precis så är det! Jag är enormt tacksam att få slippa frågor om vulkaner på Hawaii eller vad huvudstaden i Kambodja heter, men fallhöjden blir ju högre om jag inte klarar frågor om Melodifestivalen. Då står det mer på spel och det tycker jag är roligt. Man blir ödmjuk, så kan man säga.

Hur gick det då?

– (skratt) Helt ok. Jag kommer förhoppningsvis att kunna röra mig bland folk även efter att programmet har sänts.

Även om Edward af Sillén och de sju andra ämnesexperterna – Patrick Ekwall (sport), Ebba Witt-Brattström (kultur), Anna Kinberg Batra (makt & pengar), Ulf Danielsson (vetenskap), Johanna Westman (mat & dryck), Staffan Heimerson (jorden runt) och Parisa Amiri (nöje och underhållning) – inte lade fingrarna emellan utan svarade så gott de kunde, fanns alltid en uttalad sympati för motståndaren.

LÄS MER: Så lyckas du i quiz

– Även mitt hjärta hejade på utmanarna och man hoppades att någon av dem skulle ta sig hela vägen i mål, riva muren så att säga, och kunna gå hem med 100 000 kronor. Men lätt var det inte.

Skulle du ställa upp igen?

– Det vet jag inte. Kanske. Först får vi avvakta och se hur programmet tas emot av publiken, säger Edward af Sillén

FOTNOT: ”Muren” har premiär i SVT nu på lördag den 5 september kl 20.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.