Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Medborgarskapsceremonin ställs in

Dans- och teaterfestivalen, Medborgarskapsceremonin och Sommarunderhållningen. Det är de senaste i raden av inställda evenemang i Göteborg under sommaren.

Sedan 1994 har Göteborgs dans- och teaterfestival gått av stapeln och allt var planerat för att det årliga evenemanget skulle hållas i augusti i år. Nu har det skjutits upp till 2021. Detsamma gäller långköraren Sommarunderhållningen. I 74 år har göteborgarna kunna ta del av musik och teater på gator och torg runt om i staden. Nu bryts den trenden.

Kulturnämnden har nu genom ett ordförandebeslut slagit fast att arrangemangen ställs in. Detsamma gäller Medborgarskapsceremonin som på nationaldagen, 6 juni, varje år brukar hållas i Slottsskogen.

I år skulle 3 767 nya göteborgare, från 130 olika länder, som fått svenskt medborgarskap under 2019 firas.

– Stadens nya medborgare kommer att få sina gåvor i år men bjudas in till nästa års medborgarskapsceremoni, säger Göteborgs kulturchef Anna Rosengren.

Har tappat 25 miljoner i intäkter

Det är bråda dagar för Anna Rosengren och hennes kollegor. Kulturnämnden och hela kulturlivet i Göteborg påverkas stort av coronapandemin och myndigheternas restriktioner. Rosengren bedömer att kulturförvaltningen kan komma att tappa intäkter på 25 miljoner kronor. Samtidigt har kostnaderna minskat, så att helt fastställa det ekonomiska läget är svårt menar hon.

– Vi kan inte se helhetsbilden ännu, men vi följer löpande ekonomin.

Anna Rosengren säger dock att en del har stabiliserat sig sedan utbrottet. Framförallt efter att en del av stadens bibliotek stängde. Där var situationen tidigare ansträngd för de anställda då personalbortfallet var stort. Nu kan de fokusera på att få ut böcker till de låntagare som måste hålla sig hemma.

Kulturförvaltningen har också börjat arbeta med att digitalisera sina konstsamlingar och genomföra digitala konserter för de äldre. Nu står det även klart att nämnden för över en miljon kronor som stöd till det fria kulturlivet för att hjälpa till under den ansträngda situationen.

En miljon? Gör det någon märkbar skillnad?

– Det är klart att alla pengar gör skillnad med det ekonomiska läge som är nu. Allt vi kan stärka upp med har betydelse, säger Anna Rosengren.

Nu har ytterligare tre evenemang ställts in. Är det något mer du är orolig för under sommaren här?

– Man behöver nog se det som att det här inte bara kommer att påverka oss i år utan också nästkommande. Alltså, normalläget kommer att se annorlunda ut när vi är igenom detta. Vad det innebär för kulturen är svårt att säga i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.