Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Medborgarrättskämpe hedras med Barbiedocka

Den undersökande journalisten och medborgarrättskämpen Ida B. Wells blir Barbie-docka. Företaget säger sig vilja ”hedra hennes historiska prestationer” och hjälpa barn att föreställa sig en bättre framtid.

Den undersökande journalisten, medborgarrättskämpen och feministiska aktivisten Ida B. Wells ska bli Barbie-docka. Dockan är en del i företagets serie ”Inspirerande kvinnor”, där de säger sig vilja lyfta fram ”kvinnliga hjältar som banade väg för generationer av flickor att drömma stort och göra skillnad".

LÄS MER: Skelett-Barbie delar Mexiko

Barbie-versionen av Ida B. Wells kommer med tillhörande Memphis Free Speech och Headlight-papperstidningar, som hon var delägare i under sin livstid. Hon bär också tidsenliga boots och klänning.

Barbie skriver på Instagram att de tror att barn och unga kan föreställa sig en bättre framtid om de får lära sig om "hjältar" som Wells, och har fått tillåtelse av Wells nu levande släktingar att tillverka dockan.

Föddes som slav

Ida B. Wells föddes som slav i Mississippi 1862. När hon som tonåring reste med tåg från Memphis till Nashville krävde personalen att hon skulle byta vagn från förstaklass, dit hon hade biljett, till avdelningen med sittplatser för svarta. Wells vägrade och blev flyttad med våld. Detta var över 70 år innan Rosa Parks kända protest, då hon vägrade lämna sin sittplats på en buss till en vit man.

LÄS MER: Greta Gerwig regisserar nya "Barbie"

Ida B. Wells skrev många uppmärksammade böcker och artiklar om lynchning och raspolitiken i Södern. Hon var engagerad i rösträttskampen och startade den första rösträttsorganisationen för svarta kvinnor i Illinois. 2020 tilldelades hon det ärorika Pultitzer-priset postumt.

Barbie-versionen av Ida B. Wells börjar säljas i USA den 17 januari. Som en del i projektet skänker företaget 25 000 dollar till ett projekt för att få unga tjejer att skriva och uttrycka sig i text.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.