Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs nyinvigda lokaler för biblioteket 300m2. Bild: ANNACARIN ISAKSSON
Göteborgs nyinvigda lokaler för biblioteket 300m2. Bild: ANNACARIN ISAKSSON

Kulturdebatt: Medarbetare och ny teknik skapar bra bibliotek

Det är de kunniga medarbetarna som skapar bra bibliotek – tillsammans med den relevanta tekniken, skriver ledningsgruppen för Göteborgs bibliotek och kulturhus i ett svar på GP:s PM Jönssons artikel ”Robotarna förstör Göteborgs bibliotek”(13/4).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att PM Jönsson som bibliotekarie tycker om att prata med besökarna(GP, 13/4). Det är precis det vi vill möjliggöra. Biblioteken behöver arbeta relationsskapande och läsfrämjande för alla åldrar, både för personer med läslust och med läsmotstånd. Att möta stadens invånare där de är; på biblioteken, i samhället och digitalt. Invånarnas behov behöver omhändertas på det nära biblioteket, precis som Jönsson poängterar.

Demokrati- och litteraturfrämjande arbete är folkbibliotekens ryggrad. I dag finns 25 bibliotek som anpassas kontinuerligt i medieutbud, program, aktiviteter efter biblioteksanvändarnas önskan och behov. Dessutom finns två el-bokbussar med barnfokus som tar litteraturen till områden där det i dag saknas bibliotek.

Göteborgs biblioteks mediesamling tillhör alla i staden. När en bok är utlånad har den hittat hem.

För att hitta i och tillgängliggöra stora och komplexa samlingar har biblioteken alltid använt samtida teknik, det kan gälla klassifikation, kataloger, och på senare år, appar och digitala logistiksystem. Jönsson skriver att robotarna förstör biblioteken, vi håller inte med. Framöver behöver vi dra nytta av den samtida tekniken för att möta användarnas behov. En del av mediehanteringen kommer då att hanteras med stöd av algoritmer. Algoritmerna hanterar den stora datamängd som stadens gemensamma mediesamling är. Systemet ser till att återlämnade medier hamnar där de behövs och efterfrågas. Ett arbete som involverar bibliotekens personal ingår också i planeringen i systemet så att kunskapen tas tillvara om just det enskilda biblioteket.

Som låntagare kan du reservera, låna och lämna avgiftsfritt på alla bibliotek. Saknar du en bok så kan du lämna inköpsförslag. Inköp av media sker samordnat av en arbetsgrupp, medan gallring görs av alla medarbetare på biblioteken. Gallring utgår från den enskilda titelns betydelse för samlingen som helhet. Sliten, inaktuell media tas då bort och ger plats till relevant och efterfrågad.

Göteborgarna har en oändligt värdefull mediesamling som ska läsas, inspirera, provocera, väcka insikt. Göteborgs biblioteks mediesamling tillhör alla i staden. När en bok är utlånad har den hittat hem.

Ledningsgruppen för Göteborgs bibliotek och kulturhus, med avdelningschef Jonna Ulin

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Robotarna förstör Göteborgs bibliotek

LÄS OCKSÅ: Nu öppnar Stadsbiblioteket Götaverkstan

LÄS OCKSÅ: Personal attackerad på Bergsjöns bibliotek

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.