Tack SVT för beslutet att lägga ned Debatt, skriver Emanuel Karlsten.
Tack SVT för beslutet att lägga ned Debatt, skriver Emanuel Karlsten.

"Med valet av :-) består Oxfords ordboks relevans"

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Årets nyord :-) har nu avslöjats av Oxfords engelska ordbok. Det är alltså inte jag som skrattar här, utan ordet är alltså: :-)

Inte några bokstäver, inte några tecken, utan en liten tecknad gubbe som gråter av skratt. På riktigt.

Jag vill verkligen inte ifrågasätta världens kanske mest ansedda språkliga institution. De har dessutom visat förr att de är både progressiva och moderna - för två år sedan utsågs till exempel Selfie till årets nyord. Men det är klart: denna nya riktning kanske känns lite som ett harakiri. För årets ord är alltså inte ett ord.

Sällan har något känts så samtida.

ANNONS

Varför vann just ? Oxford hänvisar till att emojis, det vill säga samlingsnamnet för de här tecknade små känslofigurerna, har ökat kraftigt under 2015. Själva ordet betyder officiellt ansikte med glädjetårar och valdes för att det använts mest under året. användningen av står för 20 procent av all emoji-användning i Storbritannien.

Så hur ska vi känna kring det här? Tja, kanske Och det är väl där allt möjligtvis har sin förklaring. Med dessa ord...förlåt, ansiktsuttryck, kan vi enklare sammanfatta undertoner, känslor och skämt. Och innan vi raljerar allt för mycket över utvecklingen är det viktigt att förstå att det inte är en fluga, utan kanske snarare framväxten av ett nytt språk. I somras påstods just det.

En utvecklare på en av världens största sociala medier, Instagram, kartlade då . Han kunde se att 40 procent(!) av all text som deras 400 miljoner användare skrev innehöll emojis. Genom avancerade beräkningar kunde han dessutom se att användarna allt mer lämnade de klassiska internetförkortningarna LOL (laugh out loud), OMG (Oh My God) och XOXO (puss och kram) till förmån för och.

Det var ett nytt språk som växte fram och ett annat som dog ut. Det var ett slags textens kroppspråk, ett sätt att förmedla saker utan ord. Och precis som kroppspråket skiftar dess betydelse och användning beroende på var i världen du är. Mobiltextföretaget Swiftkey kartlade i somras hur dessa olikheter tog sig uttryck. I Portugis-talande länder används till exempel mer och än andra länder. Fransmän var flitigast i användningen av och vi brödälskande svenskar använder mer än någon annan.

ANNONS

I Sverige vann faktiskt också som den vanligaste emojin och vi använder även och mer än andra. Vad nu är. För hur ska vi tolka allt det här? Vem ska tolka det här?

I dag tycks tolkningen bero väldigt mycket på den kulturella kontext vi själva kommer från. I Sverige använder den kyrkvana för bön och den sekulära som klapp eller high five. Och är en liten hög med avföring, eller ? Man vill helst inte förväxla de båda.

Och detta är bara början. För några veckor sedan släppte Apple ett gäng nya emojis som vi nu behöver botanisera bland och tyda i våra mobiltelefoner.

Vilket leder oss tillbaka dit vi började. Om det är någon gång vi verkligen har behövt en ordbok så är det nu. Och just som Oxfords kanske misstagits som obsolet och passé lyckas de sätta fingret på exakt denna trend. Att utnämna till Årets ord är ingen devalvering av språket, det är en trendkänslighet av en av världens största språkinstitutioner om var utvecklingen tar vägen. Det är en utveckling som kommer göra Oxford relevant länge till.

ANNONS