Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT har Kalle Anka och Karl-Bertil, men TV4 kan erbjuda Ernst Kirchsteiger – kanalens speiella trumfkort i juletid! Bild: Fredrik Nilsson/TV4
SVT har Kalle Anka och Karl-Bertil, men TV4 kan erbjuda Ernst Kirchsteiger – kanalens speiella trumfkort i juletid! Bild: Fredrik Nilsson/TV4

Jan Andersson: Med Ernst och mysiga tv-brasor räddar TV4 sin jul

SVT vinner tittarkriget men TV4 har den mysigaste generalen. Det menar GP:s tv-redaktör Jan Andersson och hyllar julkungen Ernst Kirchsteiger.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tre veckor till nyår. Två till jul. Några dagar kvar till Lucia. Vid den här tiden på året brukar SVT slå sig till ro, nöjd med att ännu en gång ha kört över alla andra kanaler (läs: TV4).

Av de 30 mest sedda tv-programmen under förra årets julhelg sändes 29 på SVT. Det var bara juldagens 22-nyheter i TV4 som slog sig in i botten av topp 30-listan. Så brukar det se ut och det finns ingen anledning att tro att siffrorna skulle ändra sig markant i år. När det gäller kvantitet och kampen om tittarsiffror kan SVT som vanligt småjogga eller rent av gå avstannande i mål.

LÄS MER: Recension: Julkalendern ”Mirakel”, SVT

Frågan om kvalitet är däremot svårare att bedöma. Där kan det i bland krävas målfoto. Om man föredrar att tillbringa sina lördagskvällar med de småtrötta artisterna i ”Så mycket bättre” eller med Lasse Kronér och hans pigga kids i ”Årets sockerbagare” – det program som SVT väljer att ställa mot TV4:s tittarsuccé – är väl upp till var och en, jag dömer ingen. Julafton är ett större problem.

Rent krasst måste SVT:s decemberöverenskommelse vara den bästa affär som bolaget har gjort sedan 1626, då Steen Priwin köpte Manhattan för en påse glaspärlor.

Vi lät SVT ta över årets mysigaste dag och nöjde oss med Kalle och Karl-Bertil som betalning. Det är för sent att gnälla nu – det finns kontrakt och allt – men visst släppte vi julafton lite för billigt. Ivanhoe är ju bara växelpengar i sammanhanget. Rent krasst måste den här decemberöverenskommelsen vara den bästa affär som SVT har gjort sedan 1626, då Steen Priwin köpte Manhattan för en påse glaspärlor. Men då kunde indianerna i alla fall plocka fram och glädjas åt sina glaspärlor när helst de önskade, inte bara en gång om året.

LÄS MER: Julkalendern i tv firar 60 – här finns klipp från alla år

Kanske överdriver jag lite. SVT:s problem är inte julafton, vi älskar ju Kalle och Karl-Bertil, det är allt runt omkring. Framförallt uppmarschen. Det är i själva ansteget till jul som SVT brister och där TV4 kommer in och, tja, dominerar. På alla fronter.

Visst ligger det flera gamla fina julkalendrar på SVT Play, inte minst Albert & Herbert, men varför finns där bara en (1) julbrasa att mysa med? Det hjälper inte att krydda den med country eller karibisk julmusik – det är fortfarande samma brasa! Det känns snålt. Vi betalar faktiskt skatt för det här.

På TV4 Play erbjuds tre (!) unika brasvideor: Ernsts julbrasa, Mandelmanns egna brasa och den så kallade ”TV4-brasan”. Brasorna är runt tre timmar långa och klart sevärda. Det kan jag intyga efter att ha ägnat en arbetsdag (samt en timmes övertid) åt att stirra in i elden. Jag älskar dem alla tre, men måste jag välja så är Ernst brasa den mest inbjudande. Vilket känns helt naturligt – Ernst Kirchsteiger är ju ändå julens kung.

Så himla bra sagt av Ernst. Han är mjuk och vis, den gode TV4-profilen. Len som en bärnsten, finurlig och fylld av möjligheter och nya vägar i livet. En julens Deepak Chopra.

”Nu är den här igen, juuulen” nästan brölar han fram och hälsar oss välkomna till det första av sina fyra härliga julprogram. För som Ernst understryker i ”Jul med Ernst”, vi måste välkomna julen till våra inre rum, omfamna julen och älska den. Inte ta den för given.

”Ni kan inte passivt sitta och vänta på att julen ska bryta sig in utan ni måste öppna upp, släppa in julen och säga ’välkommen’ så att ni blir sådär goa och sköna …”

Så himla bra sagt av Ernst. Han är mjuk och vis, den gode TV4-profilen. Len som en bärnsten i raggsockor och röd halsduk, finurlig och fylld av möjligheter och nya vägar i livet. En julens Deepak Chopra.

LÄS MER: Recension: Dolly Parton– ”A holly Dolly christmas”

För TV4 är han värd sin vikt i myrra och saffran. Det är tack vare den godlynte silverhannen från Värmland (och kanalens många tv-brasor) som TV4 ändå kan utmana SVT inför julhelgen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.